Brexit-stemming vandaag op agenda Britse parlement

Johnson vraagt alsnog om uitstel. ©REUTERS

Europa geeft Boris Johnson tijd om de brexitdeal door het Brits parlement te krijgen. Mogelijk kan dat al vrij snel: de regering plaatste het thema maandag op de agenda van het parlement.

De Britse premier Boris Johnson stuurde zaterdagavond niet één maar drie brieven naar de Europese Unie. Hij voldoet zo aan de wettelijke eis van het parlement om uitstel te vragen voor de brexit. Tegelijk is duidelijk dat hij er alles aan wil doen om met de eerder deze week onderhandelde deal op 31 oktober uit de Europese Unie te stappen.

In het Britse parlement was Johnson zaterdag duidelijk: 'Ik zal geen brexituitstel onderhandelen met Europa'. Maar zaterdagavond meldde de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, een brief ontvangen te hebben van de Britse premier waarin hij verzoekt om een uitstel van de brexit. Johnson ondertekende de brief niet om te laten zien dat hij zelf niet achter het uitstel staat.

Daarnaast heeft de premier een tweede brief bijgevoegd, die hij wel ondertekend heeft, waarin hij stelt dat een verder uitstel van de brexit een vergissing zou zijn. In een derde brief van de Britse EU-ambassadeur in Brussel staat geschreven dat de regering verplicht was om uitstel aan te vragen. 

Amendement

Zaterdag keurde het parlement een amendement goed dat Johnson dwong om een brexituitstel tot 31 januari aan te vragen. Het parlement zou eigenlijk ook stemmen over de brexitdeal die de premier donderdag onverwachts sloot met de EU. Maar Johnson stelde deze stemming uit omdat de 'meaningful vote' volgens hem zinloos was geworden door het goedgekeurde amendement.

Het kan nog altijd dat Johnson slaagt waar Theresa May drie maal in faalde en hij de brexit weet te realiseren voor het einde van de maand. De eerste stemming over de brexitdeal zal nu deze week plaatsvinden.

De regering heeft de 'meaningful vote' op de agenda van het parlement gezet, meldt de Britse krant The Guardian. Al blijft het uitkijken of parlementsvoorzitter John Bercow daar geen stokje voor steekt.

Dinsdag begint het wetgevende ratificatieproces van de deal in het Britse parlement. Daarmee komt een dun pad naar een parlementaire meerderheid wel degelijk in zicht.

Steun

Tal van gematigde toryrebellen lieten al weten dat ze de deal gaan steunen. Zelfs de 28 'Spartanen', de meest onbuigzame toryhardliners die voormalig premier Theresa May steeds dwarszaten, beloven dat te doen. 

Het amendement gooit voor de premier wel roet in het eten, omdat het de twijfelaars extra tijd geeft om de deal nog eens goed te bestuderen. Daardoor kunnen ze mogelijk alsnog van mening veranderen.

Europa geeft Boris ruimte

De Europese ambassadeurs kwamen zondagochtend bijeen voor kort overleg. Ze beslisten de procedure voor Europese ratificatie verder te zetten. De juridisch bijgeschaafde tekst moet formeel worden afgeklopt en overgedragen naar het Europees Parlement. 'Wat donderdag werd goedgekeurd blijft op tafel', is de teneur.

De brexitdeal heeft niet alleen de goedkeuring nodig van het Britse parlement, maar ook van het Europees halfrond. De brexit-stuurgroep van het Europarlement komt maandag bijeen, maar wacht wel op de Britse ratificatie alvorens zelf groen licht te geven.

Als Johnson nog deze week de deal door zijn parlement zou krijgen, kan het halfrond mogelijk nog donderdag in Straatsburg zijn goedkeuring verlenen. Maar het is even goed mogelijk dat die Europese ratificatie pas op maandag 28 oktober of de dagen erop valt. De kans dat het Europees parlement alsnog dwars gaat liggen, als het Britse parlement overstag is gegaan, is nihil.

Ook in Europese kringen is te horen dat de datum van 31 oktober haalbaar blijft. Indien er alsnog een korte verlenging nodig is, zal die er ook komen.

Indien het Brits parlement alsnog neen zegt tegen de brexitdeal, zal de vraag tot uitstel wel problematischer worden. Dan is zeker een nieuwe Europese top nodig vóór 31 oktober.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud