Johnson ziet geen graten in lockdowntrip topadviseur

Dominic Cummings, een vertrouweling van de Britse premier Johnson, ligt zwaar onder vuur. ©AFP

Dominic Cummings, een topadviseur en vertrouweling van de Britse premier Boris Johnson, reed tijdens de coronalockdown honderden kilometers door Engeland. Maar daar was niets mis mee, aldus Johnson.

Eind maart, vlak nadat premier Johnson een nationale lockdown had afgekondigd, reed Cummings naar Durham om zijn jonge zoon onder te brengen bij zijn ouders, een rit van 370 kilometer. Dat deed hij naar eigen zeggen omdat zijn vrouw besmet was met het coronavirus. Zelf bleef hij nog een aantal dagen in het noorden van het land in isolatie, maar keerde daarna terug naar Londen. 

Een regeringswoordvoerder liet weten dat Cummings helemaal geen coronamaatregelen heeft geschonden. Hij handelde juist erg verstandig door met zijn besmette vrouw te vertrekken naar Durham. Het paar trok zich daar terug in een aparte woning. Zo werd ook hun zoontje in Londen beschermd tegen het virus.

Elke ouder begrijpt wat Cummings heeft gedaan.
Boris Johnson
Brits premier

Volgens de krant The Mirror zag een wandelaar Cummings echter ook op 19 april in Durham. De adviseur van de premier ontkent dat echter.

Zondag gonsde het van de geruchten over een mogelijk ontslag van Cummings. Maar Johnson drukte die speculaties zondagavond de kop in. 'Hij heeft verantwoordelijk en volgens de regels gehandeld', aldus Johnson, die zondag zelf de dagelijkse persconferentie over de coronacrisis in zijn land hield. 'Elke ouder begrijpt wat Cummings heeft gedaan', klonk het. 

Politiek strateeg

De tory Cummings geldt als een van de machtigste mensen in het regeringscentrum in Downing Street. Hij is al jaren politiek strateeg en speciaal adviseur van een reeks politici. Hij voerde campagne tegen de euro en tegen het Britse lidmaatschap van de EU. In juli vorig jaar werd hij de rechterhand van Johnson.

Ook de premier zelf ligt onder vuur. Hij zou onzichtbaar zijn geworden tijdens de coronacrisis. Een prominent Conservatief parlementslid, sir Paul Nurse, vraagt zich af of Johnson, die het virus heeft gehad, wel weer helemaal beter is. Hij had niet zo snel weer aan het werk moeten gaan, meent Nurse, die vreest dat de premier 'achter raakt op oppositieleider Keir Starmer' van Labour.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud