Journaliste doodgeschoten tijdens rellen in Noord-Ierland

Lyra McKee vond donderdagnacht de dood tijdens een vuurgevecht in Londonderry. ©EPA

Een journaliste is afgelopen nacht gedood in een vuurgevecht in de Noord-Ierse stad Londonderry. De politie vermoedt dat de aanval het werk was van Ierse nationalisten.

Donderdagavond waren rellen uitgebroken in de pro-Republikeinse Creggan-wijk van Londonderry, nadat de politie er invallen had gedaan, naar eigen zeggen om aanslagen tijdens het paasweekend te voorkomen.

Tijdens de onlusten werden minstens 50 brandbommen gegooid en twee auto's in brand gestoken.

‘Rond 11 uur gisteravond vuurde een schutter verschillende schoten af naar de politie. Een 29-jarige vrouw, Lyra McKee, werd geraakt en stierf later aan haar verwondingen’, zei assistent-hoofdcommissaris Mark Hamilton vrijdag aan journalisten. De politie beschouwt de dood van McKee als een terreurincident en heeft een moordonderzoek geopend.

McKee was een journaliste die zowel in Ierland als daarbuiten in diverse tijdschriften en kranten publiceerde. Ze werkte aan een boek over de verdwijning van jongeren tijdens de drie decennia van sektarisch geweld in Noord-Ierland, die pas op hun einde kwamen met de ondertekening van de Goedevrijdagakkoorden in 1998.

De Britse premier Theresa May noemde de dood van McKee in een verklaring ‘schokkend en echt zinloos’. Zowel pro-Ierse als pro-Britse politici spraken hun afkeuring uit.

Het dodelijke incident is een pijnlijke herinnering aan het risico op een herleving van het geweld tussen pro-Ierse katholieken en pro-Britse protestanten in Noord-Ierland. De vrees voor een opflakkering van het geweld nam de voorbije jaren toe door de brexit. Als de uittrede van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou leiden tot een ‘harde grens’ tussen de Ierse republiek en Noord-Ierland, is de kans reëel dat gewapende groepen daartegen in opstand komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud