Advertentie

Juncker heeft geen spijt over tax rulings

Jean-Claude Juncker heeft eigenlijk geen spijt over de Luxemburgse belastingdeals ©AFP

Kersvers Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker betreurt dat hij, toen hij nog premier van Luxemburg was, niet de wet heeft veranderd zodat ook de minister van Financiën zijn zeg kon doen over de tax rulings. Die belastingdeals waren volgens hem wel noodzakelijk om de Luxemburgse economie te 'diversifiëren'.

In een interview dat Juncker toestond aan de Financial Times en zeven andere Europese kranten, slaat de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie maar een heel klein mea culpa. De tax rulings die tal van buitenlandse ondernemingen sloten met de Luxemburgse overheid, om zo minder belastingen te hoeven betalen, waren een manier om de Luxemburgse economie te diversifiëren, verdedigt hij zich. Die economie was bijzonder eenzijdig geworden, omdat ze bijna volledig steunde op een 'monolithische' bankensector.

Was het te herdoen, dan zou Juncker precies hetzelfde doen. 'Maar ik zou wel de tax rulings meer nauwgezet bekijken', merkt hij op. 'Iedereen wist dat deze tax rulings in Luxemburg en andere landen bestonden... Ik zou de wet hebben veranderd zodat de minister van Financiën erbij betrokken wordt, iets wat onze wet niet toelaat.'

De Luxemburgse belastingdeals kwamen tot stand via overleg tussen de ondernemingen en de fiscus. In tegenstelling tot andere landen was de Luxemburgse regering er niet bij betrokken.

Begin november kwam aan het licht dat Luxemburg met tal van buitenlandse ondernemingen tax rulings had afgesloten, waardoor de multinationals in kwestie veel belastingen kunnen ontlopen. Jean-Claude Juncker kreeg vanwege de zogenaamde Luxleaks zware kritiek te slikken en zijn geloofwaardigheid als Commissievoorzitter kwam in het gedrang. Deze week overleefde Juncker echter zonder problemen een vertrouwensstemming in het Europees Parlement.

Kalender

De Europese Commissie maakt vandaag haar oordeel bekend over de begrotingsvoorstellen voor 2015 die de lidstaten hebben ingediend. Eerdere deze week raakte bekend dat België, Frankrijk en Italië slechte punten krijgen, maar niet onmiddellijk met een boete worden opgezadeld. Ze krijgen drie maanden de tijd om aanpassingen te doen. Juncker maakt in het interview duidelijk dat zijn aanpak minder gebiedend zal zijn dan die van zijn voorganger José Manuel Barroso.

Maar niet minder streng. Hij heeft de Italiaanse premier Matteo Renzi en de Franse president François Hollande om een gedetailleerde planning van de geplande economische hervormingen gevraagd. 'Ik wil niet alleen beloften maar een duidelijke kalender, met duidelijke indicaties wanneer nationale kabinetten hervormingen zullen aanvaarden, wanneer nationale parlementen verondersteld zijn de hervormingen goed te keuren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud