Juncker sluit 'Grexit' uit

Er is geen sprake van dat Griekenland uit de eurozone stapt, zegt Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de eurogroep. De Griekse regering legt inmiddels de laatste hand aan een akkoord over de vereiste 11,5 miljard euro aan besparingen.

Het opstappen van Griekenland uit de eurozone maakt geen deel uit van de 'werkhypothesen' van Jean-Claude Juncker. Zo'n Grexit zou 'een enorme negatieve impact' hebben, zegt Juncker in een interview dat maandag verschijnt in Süddeutsche Zeitung.

'Een uitsluiting van het land zou geen oplossing betekenen voor de problemen van de eurozone', zegt Juncker. 'Integendeel. De reputatie van de lidstaten zou wereldwijd zwaar worden aangetast'

Juncker: 'Zij die denken dat ze de problemen van de eurozone zo kunnen oplossen, door Griekenland uit te sluiten of te laten vallen, hebben de oorzaken van de crisis niet goed geïdentificeerd.'

De Luxemburger benadrukte wel dat Athene in de eerste plaats zichzelf moet redden. 'Griekenland moet concrete resultaten kunnen voorleggen.'

Onderhandelingen

Politieke leiders in Griekenland hebben een akkoord bereikt over het gros van de besparingsmaatregelen die de internationale geldschieters hebben geëist. Dat meldt het persbureau Reuters op basis van een politieke bron die nauw betrokken is bij de onderhandelingen. 

De politici zoeken nog naar 1,5 miljard euro aan besparingen. Griekenland moet in 2013 en 2014 zowat 11,5 miljard euro besparen om zijn kredietverleners te vriend te houden.

De voorbije dagen was herhaaldelijk te horen dat het geduld van de geldschieters stilaan op is door het Griekse getalm. Van de beloofde hervormingen en ingrepen zou nog niet veel in huis zijn gekomen.

Besparingsakkoord

Een delegatie van het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank is sinds vorige week in Athene voor een doorlichting van de Griekse inspanningen. De zogenaamde trojka zou blijven tot het nieuwe besparingsakkoord helemaal rond is.

'We willen helpen en blijven zo lang als nodig is en totdat het plan klaar is', zei Poul Thomsen van het IMF naar verluidt aan de Griekse minister van Financiën, Yannis Stournaras. Aanvankelijk was de trojka van plan eind juli Griekenland te verlaten.

De regering van premier Antonis Samaras slaagde er vorige week in een lijst van maatregelen op te stellen om de 11,5 miljard euro aan besparingen te realiseren. Maar de drie coalitiepartners slaagden er toen niet in een compromis te vinden.

Volgens de Griekse pers bespreken de regeringspartners mogelijke ontslagen van ambtenaren, een beperking van de pensioenen en besparingen in de sociale uitkeringen. Ook de verhoging van de pensioenleeftijd - van 65 naar 67 jaar - en de verlaging van de ambtenarenlonen worden besproken.

Concessies

De Grieken dringen wel nog steeds aan op extra tijd. Zij hebben tot eind 2014 gekregen om orde op zaken te stellen. Maar in regeringskringen is te horen dat de regering vragende partij is voor een jaar extra.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vindt echter dat er geen ruimte is voor verdere concessies aan Griekenland. Dat zei hij in een zondag gepubliceerd vraaggesprek met de krant Welt am Sonntag.

'Het huidige reddingsplan voor Griekenland is al zeer meegaand', zei Schäuble. 'Ik zie geen ruimte om Griekenland verder tegemoet te komen. Het is geen kwestie van vrijgevigheid. De vraag is meer of er een geloofwaardige manier is voor Griekenland om de crisis te boven te komen.'

Schäuble ontvangt maandag trouwens op zijn vakantieadres zijn Amerikaanse ambtgenoot Timothy Geithner. Die laatste zal nog eens komen benadrukken dat Europa dringend krachtdadig moet optreden om een einde te maken aan de eurocrisis. Geithner zoekt later ook nog ECB-baas Mario Draghi op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud