Advertentie

Juncker sust kritiek op Commissie met 'superrol' voor Timmermans

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (links) en zijn rechter- én linkerhand Frans Timmermans ©AFP

Dat de Nederlandse socialist Frans Timmermans de rechterhand zou worden van voorzitter Jean-Claude Juncker in de nieuwe Commissie, was al bekend. Maar ‘superman’ Timmermans kreeg er woensdag nog twee belangrijke taken bij en Juncker vroeg de Nederlander letterlijk om ‘ook zijn linkerhand’ te zijn.

Dat is een wel heel verregaande vorm van delegatie van bevoegdheden. Maar ze past in de ‘politieke coalitieregering’ die Juncker op de been brengt. De Nederlander is de bezegeling van het politieke evenwicht tussen christendemocraten en socialisten in de grote coalitie, die overigens ook door de kleinere liberale Alde-fractie gesteund wordt.

Timmermans is als vice-voorzitter in de Commissie-Juncker bevoegd voor ‘betere wetgeving’. Hij moet er, vrij vertaald, voor zorgen dat de Nederlandse en Britse kritiek op ‘Brussel’ verstomt en de toegevoegde waarde van Europese initiatieven beter aan de man gebracht worden. Daarnaast moet Timmermans waken over de fundamentele waarden. Over de eerbiediging van de Europese grondrechten wil hij ‘geen compromissen maken’, zo zei hij in zijn hoorzitting in het Europarlement.

Juncker maakt ook handig gebruik van Timmermans politieke kleur om de sociaaldemocraten mee in het bad te sleuren. Zo wordt Timmermans ook verantwoordelijk voor het beleid van duurzame ontwikkeling over de hele lijn. De Spaanse eurocommissaris voor Klimaat en Energie, Miguel Arias Canete, krijgt op die manier twee socialistische chaperons boven zich: de Slovaak Maros Sefcovic en Timmermans. Dank zij die zet gaven de meeste leden van S&D ondanks hun kritiek op de oliebelangen van Canete groen licht aan team Juncker.

En Timmermans krijgt ook het laatste woord over de handelsonderhandelingen met de VS. Hij zal uiteindelijk beslissen of de investeringsclausule, die toelaat dat bedrijven bepaalde regels aanvechten via speciale rechtbanken, al dan niet behouden blijft. ‘Er komt niet zo’n investeringsclausule als Frans ze niet wil', zegt Juncker.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud