Advertentie

Juncker wil van 21 miljard euro 315 miljard maken

De commissievoorzitter hoopt te kunnen investeren zonder de begrotingen van de Europese landen verder in het rood te duwen. ©AFP

Iedere euro die Jean-Claude Juncker in zijn nieuwe investeringsfonds voor de Europese economie wil investeren, moet veertien euro aan slapend privé-kapitaal over de brug trekken. Een plan van 21 miljard wordt er zo een van 315 miljard.

Waar haalt commissievoorzitter Jean-Claude Juncker de beloofde 315 miljard euro om in de Europese economie te investeren? Dat was de vraag die sinds zijn aantreden het grote investeringsplan van Juncker overheerste. Woensdagochtend gaf Juncker voor het eerst uitleg in het Europees Parlement in Straatsburg.

Hier gaat het om een hefboomfonds, waarbij het de bedoeling is privé-kapitaal in actie te krijgen.

Juncker maakte duidelijk dat het niet om een traditioneel stimulusplan gaat. Dat zou geld in infrastructuurwerken pompen en op die manier jobs in de bouwsector creëeren. Het gaat hier wel om een hefboomfonds, waarbij het de bedoeling is privé-kapitaal in actie te krijgen.

Juncker zei dat de Europese Commissie zelf 16 miljard euro zal investeren. De Europese Investeringsbank legt daar nog eens 5 miljard euro bij. Het geld komt bovenop bestaande fondsen voor onderzoek en ontwikkeling en voor armere regio’s en bovenop de bestaande investeringen van de Europese Investeringsbank. 'Het is dus niet zo dat we geld rondpompen', zei Juncker.

Met de hulp van privé-investeerders moeten 21 miljard euro er 315 miljard worden.

Maar die 21 miljard euro moet vijftien keer krachtiger worden omdat ook privé-investeerders over de brug worden getrokken om samen met de Europese Commissie te investeren. De 21 miljard euro worden er op die manier 315 miljard euro.

Juncker zei dat het op die manier mogelijk moet zijn om te investeren zonder de begrotingen van de Europese landen verder in het rood te duwen. Wel geeft hij hen de kans om bij te dragen aan het Europese investeringsfonds, zonder dat hun bijdrage meetelt voor het begrotingstekort.

Lege doos

Het Europees Parlement reageerde overwegend positief op de plannen van Juncker. De christen-democraten, waartoe Juncker behoort, noemden het een grote dag voor Europa. De sociaal-democraten zeiden het belangrijk te vinden dat Europa na jaren van besparingen opnieuw op investeringen mikt.

De uiterst linkse partijen vinden het plan van Juncker een lege doos omdat er geen vers geld in zit.

Bij de liberalen pleitte Guy Verhofstadt ervoor dat ook de Europese landen nu zelf ook hun investeringen opdrijven, of hun burgers belastingverminderingen aanbieden als ze zelf investeren in het fonds. 

De uiterst linkse partijen vinden het plan van Juncker een lege doos omdat er geen vers geld in zit. De groenen vrezen dat het plan niet veel zal uithalen zolang het 'casinokapitalisme' blijft bestaan. De eurosceptici noemen de hefboom van Juncker - van iedere euro vijftien euro maken - een illusie.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hoopt van zestien miljard euro een fonds van 315 miljard te maken. Dit is hoe de financiële magie van Juncker werkt: 

16 miljard euro

De Commissie maakt een budget van zestien miljard euro van oud kapitaal vrij. Ze betaalt dat geld niet cash. Het is gereserveerd en dient als waarborg. Het moet dus niet meteen worden gespendeerd.

21 miljard euro

De Europese Investeringsbank, die eigendom is van de lidstaten, legt daar nog eens vijf miljard euro bij. Dat kan vrij makkelijk, omdat de EU-landen het kapitaal in 2013 met tien miljard euro verhoogden. De 21 miljard worden in een apart investeringsfonds gestopt, zodat de AAA-rating - en dus de goede reputatie - van de EIB niet in het gedrang komt.

60 miljard euro

De EIB gebruikt die waarborgen van 21 miljard euro om zelf nog extra geld op te halen en voor 60 miljard euro in Europese investeringen te kunnen pompen.

315 miljard euro

Privé-investeerders moeten worden aangemoedigd om hun geld in de Europese investeringsprojecten voor energie, infrastructuur, scholen, … te stoppen. Waarom zouden ze dat doen? Omdat eerst de Commissie het risico draagt. Als investeringen floppen en leningen niet worden afbetaald, zal eerst de Commissie haar zestien miljard euro zien verdwijnen. Daarna zal ook de EIB verliezen incasseren. Die manier van werken moet ertoe leiden dat privé-investeerders toch geld stoppen in overheidsprojecten die ze anders te risicovol vinden.


 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud