Junqueras trekt opnieuw naar Europees Hof van Justitie

De Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont en zijn ex-minister Toni Comín trokken vorige week naar het Europees Parlement in Straatsburg met foto's van hun oud-collega Oriol Junqueras om aan te klagen dat die niet in het Europese halfrond kan zetelen. ©AFP

De veroordeelde Catalaanse leider vraagt de instelling in Luxemburg maatregelen te nemen tegen het Europees Parlement omdat dat weigert hem te erkennen als lid van het Europese halfrond.

Oriol Junqueras zet de strijd om zijn zitje in het Europees Parlement voort. De voormalige Catalaanse vicepremier trok maandag opnieuw naar het Europees Hof van Justitie om zijn zetel in het halfrond op te eisen.

De leider van de links-nationalistische partij ERC kreeg bij de Europese verkiezingen van 26 mei vorig jaar voldoende stemmen achter zijn naam om een mandaat in de wacht te slepen. Maar de Spaanse autoriteiten steken stokken in de wielen.

Nieuw beroep

Het hooggerechtshof in Madrid is van mening dat Junqueras niet kan zetelen in Brussel omdat hij in oktober vorig jaar tot 13 jaar cel veroordeeld is vanwege zijn rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsproces van ruim twee jaar geleden. Daarom trok de voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, Junqueras' erkenning als lid van het Europees Parlement op 10 januari weer in.

Maar de Catalaanse leider legt zich dus niet bij die beslissing neer. 'Oriol Junqueras heeft vandaag bij het Europees Hof van Justitie een nieuw beroep ingediend tegen zijn niet-erkenning als parlementslid', maakte de instelling met hoofdzetel in Luxemburg maandag bekend. Hij dringt ook aan op voorlopige maatregelen tegen het Europees Parlement.

Vorig jaar was Junqueras ook al eens naar het EU-Hof getrokken om zijn erkenning als Europees Parlementslid op te eisen. Half december 2019 haalde hij zijn slag thuis. De instelling in Luxemburg oordeelde dat hij wel degelijk moest kunnen gaan zetelen in Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect