Justitie onderzoekt of Salvini overheidsvluchten misbruikte

De Italiaanse 'rechtbank van ministers' gaat na of ex-vicepremier Matteo Salvini onrechtmatig gebruikmaakte van overheidsvliegtuigen voor zijn verplaatsingen. ©EPA

De hamvraag luidt of de leider van de radicaal-rechtse Lega als Italiaans minister van Binnenlandse Zaken vliegtuigen en helikopters van de staat gebruikte om naar campagnemeetings te vliegen.

De voormalige Italiaanse vicepremier Matteo Salvini heeft het aan de stok met justitie. Het parket van Rome speelde de 'rechtbank van ministers' - een instelling die zich buigt over mogelijke misdaden van regeringsleden - documenten door over 35 vluchten die Salvini maakte met vliegtuigen en helikopters van de politie en de brandweer.

Het parket heeft het speciale tribunaal gevraagd na te gaan of Salvini de wet met voeten trad toen hij die overheidstoestellen gebruikte. De bal was aan het rollen gegaan na een onderzoek van het linkse Italiaanse dagblad La Repubblica.

Dat kwam tot de vaststelling dat de verplaatsingen van de toenmalige vicepremier als minister van Binnenlandse Zaken erg vaak samenvielen met campagne-evenementen van zijn Lega. 'Die vonden altijd net voor of net na die officiële bezoeken plaats', luidde de conclusie.

Onwettig

Het Italiaanse Rekenhof bestempelde de bewuste vluchten een tijd geleden al als 'onwettig'. 'De Italiaanse wet bepaalt dat toestellen van de politie en de brandweer enkel gebruikt mogen worden voor institutionele of trainingsopdrachten, niet voor overheidsvluchten', luidde het.

33 procent
Peilingen
In de peilingen ligt de radicaal-rechtse Lega ruim op kop. Ze zou zowat 33 procent van de Italianen weten te verleiden.

Volgens de Italiaanse wet kunnen enkel de president, de voorzitters van de kamer en de senaat, de premier en de voorzitter van het grondwettelijk hof officiële regeringsvluchten uitvoeren. 'Alleen in uitzonderlijke omstandigheden kan daarvan afgeweken worden, maar dan moet vooraf uitdrukkelijk toestemming gevraagd zijn. Die had Salvini niet', klonk het.

De Lega-leider lijkt niet wakker te liggen van de zaak. 'Hoe meer we onder vuur liggen, hoe meer we met de glimlach om de mond vooruitgaan', stelde hij donderdag op Twitter.

Vervroegde verkiezingen

Nadat hij afgelopen zomer de stekker uit de populistische regering met de Vijfsterrenbeweging getrokken had, belandde Salvini met zijn partij weer in de oppositie. De Vijfsterrenbeweging bestuurt het land sinds september met centrumlinks.

Van een leien dakje loopt het regeringsavontuur van de gezworen aartsvijanden niet. En de Lega-leider laat niet na met scherp te schieten op de ploeg van premier Giuseppe Conte. Met de regelmaat van de klok roept hij om vervroegde verkiezingen.

In de peilingen ligt de radicaal-rechtse partij nog ruim op kop. Ze zou zowat 33 procent van de Italianen weten te verleiden. Toch heeft de Lega wat aan populariteit ingeboet. Vlak voor Salvini het vertrouwen in de regering met de Vijfsterrenbeweging opzei, flirtte zijn partij met de drempel van 40 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud