Advertentie

Kabinetschef Le Pen aangeklaagd

De Franse extreemrechtse presidentskandidate, Marine Le Pen, heeft ook een onderzoek naar mogelijke fictieve tewerkstelling van medewerkers aan haar been. ©Getty Images

De kabinetschef van de Franse extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen, Catherine Griset, is formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens het misbruik van Europese fondsen.

De campagne voor de Franse presidentsverkiezingen verloopt ook voor Marine Le Pen niet zorgeloos. Nadat de rechtse presidentskandidaat François Fillon enkele weken geleden in een schandaal rond mogelijke fictieve tewerkstelling van zijn echtgenote Penelope en twee kinderen verzeild geraakt is, heeft Le Pen gelijkaardige zorgen.

Want de Franse justitie voert ook onderzoek naar de mogelijke fictieve tewerkstelling van Thierry Légier, de lijfwacht van de presidentskandidate van het Front National, als parlementair assistent in het Europees parlement. Ook Catherine Griset, de kabinetschef van Le Pen, loopt in het vizier van justitie.

De vrouw was jaren geaccrediteerd als medewerkster van Le Pen in het Europees Parlement, maar in realiteit werkte ze niet in de kantoren van de instelling. Het Europees parlement meent dat ze een 'erkende activiteit' uitoefende op de partijzetel van het Front National in Nanterre, onder het rechtstreekse gezag van Le Pen.

Europees parlement eist geld terug

Het Europees parlement eist zo'n 340.000 euro terug van Le Pen 'wegens misbruik van werkingsmiddelen'. De extreemrechtse politica weigert dat. Daarom wordt momenteel een deel van haar loon als Europees parlementslid ingehouden.

Er is een groot risico dat het juridische systeem gemanipuleerd wordt. Justitie werkt in deze zaak niet onpartijdig en onafhankelijk.
Marine Le Pen
Franse extreemrechtse presidentskandidate

Le Pen houdt vol dat er niets fictiefs was aan de tewerkstelling van Griset en Legier. 'Ik heb de bewijzen daarvan aan het Europees Bureau voor Fraudebestrijding overgemaakt', luidt het.

Kabinetschef formeel aangeklaagd

Maar de Franse speurders nemen geen genoegen met die verklaringen. Woensdag pakten ze Griset en Legier op voor verhoor.

Na afloop van urenlange ondervragingen besliste de politie Le Pens kabinetschef formeel in staat van beschuldiging te stellen wegens het misbruik van Europese fondsen. Lijfwacht Légier kon na het verhoor weer beschikken.

Le Pen spreekt over manipulatie

Na de inbeschuldigingstelling van Griset herhaalde Le Pen dat ze niks mispeuterd heeft. 'Er is een groot risico dat het juridische systeem gemanipuleerd wordt. Justitie werkt in deze zaak niet onpartijdig en onafhankelijk.'

De kabinetschef van Marine Le Pen, Catherine Griset. ©Twitter

Volgens de extreemrechtse kandidate heeft de gerechtelijke actie tegen haar entourage maar een doel: haar presidentiële campagne ondermijnen. Tegelijkertijd maakte Le Pen zich sterk dat de impact van die berichten beperkt zal zijn.

'De Fransen kennen heus wel het verschil tussen echte schandalen en vuile politieke trucs', poneerde ze. De peilingen lijken haar voorlopig gelijk te geven.

FN-kandidate loopt uit in peiling

Want uit een rondvraag van BVA-Salesforce bleek donderdag dat de FN-kandidate de eerste ronde op 23 april met 27,5 procent van de stemmen zou winnen. Dat is 2,5 procentpunt meer dan bij de vorige peiling begin deze maand.

De Fransen kennen heus wel het verschil tussen echte schandalen en vuile politieke trucs.
Marine Le Pen
Franse extreemrechtse presidentskandidate

De onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron zou met 21 procent van de stemmen als tweede uit de eerste ronde komen. De rechtse Fillon zou 19 procent halen en naast de tweede ronde op 7 mei grijpen. In die beslissende ronde zou Macron Le Pen ruim het nakijken geven.

Macron krijgt steun Bayrou

In de strijd om het presidentschap kreeg Macron woensdag nog de steun van centrumpoliticus François Bayrou. De hamvraag is of die openlijke liefdesverklaring van de oude rot in het vak 'nieuwkomer' Macron stemmen gaat opleveren of kosten.

De huidige Franse premier, Bernard Cazeneuve, waarschuwde de Fransen donderdag nog voor een keuze voor Le Pen. 'Een verkiezing van Le Pen zou immense en onherstelbare schade aanrichten', stelde hij in een gesprek met Le Parisien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud