Kamer keurt Europees noodfonds goed

Minister van Financiën Didier Reynders (MR - links) en premier Yves Leterme (CD&V - rechts) - Foto Belga Photo

De Kamer heeft dinsdag met een grote meerderheid de uitbreiding van het Europese noodsfonds EFSF (European Financial Stability Facility) goedgekeurd. België is daarmee het tweede Europese land dat groen licht geeft aan de nieuwe bevoegdheden van het fonds.

Concreet hebben de volksvertegenwoordigers een Europees akkoord bekrachtigd dat de effectieve leencapaciteit van het fonds optrekt tot 440 miljard euro. In navolging van de eurotop van 21 juli is ook beslist om het EFSF overheidsobligaties te laten kopen op de secundaire markt.

Het wetsontwerp werd goedgekeurd met 114 stemmen voor en 13 stemmen tegen. Enkel Georges Gilkinet van Ecolo onthield zich. Hij vindt dat er meer nodig is om de eurocrisis te bezweren. De tegenstemmen kwamen van Vlaams Belang (12) en LDD (1).

Na Frankrijk is België nu het tweede land dat groen licht gegeven heeft aan de hervormingen van het EFSF. Ons land staat nu maximaal in voor een waarborg van 34,5 miljard euro om leningen door het noodfonds te dekken.

Met zijn nieuwe mogelijkheden moet het EFSF Griekenland een tweede steunpakket ter waarde van 160 miljard euro kunnen toekennen. Een deel van dat geld - bijna 50 miljard euro - zou van de private schuldeisers van Griekenland moeten komen.

Het is erg uitzonderlijk dat de Kamer bijeenkomt voor de opening van het parlementaire jaar, maar de Griekse schuldencrisis leidde tot wat haast.

Woensdag zal ook de Senaat het wetsontwerp goedkeuren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud