Katholieke Ieren stemmen over homohuwelijk

Een poster van de voorstanders van het homohuwelijk, in Dublin. ©REUTERS

Peilingen voorspellen dat zowat tweederde van de bevolking zich zal uitspreken voor gelijke rechten voor homo's en lesbiennes.

Meer dan 3 miljoen Ieren kunnen tot 23 uur (Belgische tijd) hun stem uitbrengen. Het resultaat wordt zaterdagnamiddag verwacht.

Volgens de peilingen zal zowat tweederde van de Ieren voor een aanpassing van de grondwet stemmen. Dat is een aanzienlijk historische trendbreuk.

Ierland geldt historisch als een uiterst katholiek land, waar de kerk een grote invloed uitoefent en homorechten lange tijd taboe waren. Twintig jaar geleden waren homoseksuele handelingen er nog strafbaar.

De ja-campagne kreeg echter uitgebreide politiek steun. Onder meer premier Enda Kenny schaarde zich achter het homohuwelijk. Ook de mensenrechtenactivist en U2-zanger Bono ijverde voor de wettelijke gelijkstelling: 'Het huwelijk is een idee dat religie overstijgt. Het is eigendom van de mensen, zij kunnen erover beslissen.'

Cartoon of the day FT #ireland banxcartoons pic.twitter.com/8c11yG5hog— Lionel BarberGeverifieerd account (@lionelbarber) 22 mei 2015

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud