Advertentie

Kerninflatie eurozone veert op

Kleding in een winkel van Inno.

De kerninflatie in de eurozone is in juli gestegen naar 1 procent, het hoogste peil in 15 maanden. Toch ziet het er naar uit dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar stimulusprogramma nog geruime tijd zal voortzetten.

De ECB kijkt vooral naar de algemene inflatie, die zoals verwacht stabiliseerde op 0,2 procent. Zij streeft naar een inflatie van minder dan maar dicht bij 2 procent. 'Het zal nog lang duren vooraleer de inflatie de doelstelling van de ECB bereikt', zegt ING-econoom Teunis Brosens. 'Daarom verwachten wij dat de ECB haar obligatieaankopen minstens tot september 2016 zal voortzetten.'

De stijging van de kerninflatie (zonder energie, voeding alcohol en tabak) van 0,8 naar 1 procent was iets groter dan verwacht. De prijzen van zowel industriële goederen als diensten stegen meer dan vorige maand. Maar dat werd gecompenseerd door een versnelde daling van de energieprijzen en een tragere stijging van de voedselprijzen.

De werkloosheidsgraad in de eurozone stabiliseerde in juni op 11,1 procent. Economen hadden een daling naar 11 procent voorspeld. In België blijft de werkloosheid met 8,6 procent duidelijk lager dan het Europees gemiddelde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud