Advertentie

Kersttoespraak Beatrix uitgelekt op internet

Koningin Beatrix van Nederland - Foto AFP ©AFP

De kersttoespraak van de Nederlandse koningin Beatrix is maandag uitgelekt op internet. Dat is ontdekt door te spelen met bestandsnamen op een server van de overheid. Ontdekker en internetmarketeer Anne Jan Roeleveld meldde dat op Twitter.

De toespraak draait om het thema 'vertrouwen'. De koningin heeft de toespraak enkele dagen geleden opgenomen. Ze zegt onder meer dat 'in het licht van geloof, hoop en liefde mensen tot elkaar worden gebracht en nieuwe bezieling vinden'. Beatrix spreekt haar vertrouwen uit in Europa. De EU heeft welvaart gebracht. 'Toch is er meer dan geld alleen. Bovenal biedt Europa ons vrede', aldus de vorstin.

Roeleveld deed zijn ontdekking door op de website van het Koninklijk Huis de laatste video te bekijken. In het internetadres paste hij vervolgens de datum en het volgnummer aan en kon de video downloaden. Omdat hij de koningin over vertrouwen hoorde praten, begreep Roeleveld dat het om de nieuwe kerstrede ging. Het thema vertrouwen was al door de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) betreurt het uitlekken van de kersttoespraak. Volgens de RVD stond de toespraak 'op stand-by' op de website rijksoverheid.video.nl. 'Het bestand was voorzien van een numerieke code, niet alleen een jaartal zoals door sommigen is beweerd', aldus de RVD. Volgens de RVD is de code vermoedelijk ontdekt door te proberen. De dienst gaat 'een diepgaand onderzoek' doen naar hoe dat in de toekomst kan worden voorkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud