Kerviel drie jaar in cel

Jérôme Kerviel verliet woensdag Modena, tijdens zijn voettocht van Rome naar Parijs - Foto AFP ©AFP

De voormalige Franse trader Jérôme Kerviel moet van het Hof van Cassatie zijn celstraf van drie jaar uitzitten. De recordvergoeding van 4,9 miljard euro die hij zou moeten betalen aan SocGen, is in cassatie echter niet bevestigd.

De ex-trader ontsnapt dus niet aan zijn gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan drie effectief. De veroordeling wordt van kracht zodra de beslissing van het Hof van Cassatie hem is betekend, wat binnen twee weken tot een maand het geval zou moeten zijn. Kerviel zelf was niet aanwezig bij de uitspraak. Hij maakt momenteel een voettocht maakt van Rome naar Parijs.

Cours Jérôme, COURS ! #Kerviel— Fabrice Pelosi (@fabricepelosi) 19 Mar 2014

Of Kerviel aan de 4,9 miljard euro aan schadevergoedingen en intresten zal ontsnappen, is echter nog geen uitgemaakte zaak. De eerdere beslissing van het Hof van Beroep is nu wel verworpen, maar tegelijk wordt het burgerlijk luik van de zaak doorgeschoven naar het Hof van Beroep van Versailles.

Kerviel werd in oktober 2012 veroordeeld wegens misbruik van vertrouwen, schriftvervalsing en frauduleuze input van gegevens in een informatiecasysteem. Door gigantische posities in te nemen zadelde hij SocGen op met een miljardenverlies.

De ex-trader heeft steeds volgehouden dat zijn toenmalige werkgever, Société Générale, op de hoogte was van de duizelingwekkende niet-ingedekte posities die hij innam. Volgens zijn advocaten heeft net het gebrek aan actie van de bank de inbreuk mogelijk gemaakt en is er dus sprake van gedeelde verantwoordelijkheid tussen Kerviel en SocGen.

David Koubbi, een van de advocaten van Kerviel, zei in een reactie dat de nieuwe zaak voor het Hof van Beroep van Versailles de mogelijkheid biedt van nul te herbeginnen. Hij kondigde aan een expertise te zullen vragen naar ‘de fouten’ die SocGen zou hebben begaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud