Khodorkovski: 'Geen haatgevoelens tegenover Poetin'

Mikhail Khodorkovsky bij een bezoek aan Checkpoint Charlie in Berlijn (foto: AFP) ©AFP

De Russische ex-oliemagnaat Michail Khodorkovski heeft geen keuze gekregen om na zijn vrijlating, afgelopen vrijdag, in Rusland te blijven. Dat zei hij zondag tijdens een druk bijgewoonde persconferentie in het Berlijnse Mauermuseum, vlak bij Checkpoint Charlie.

'De cipiers begeleidden me tot de deuren sloten van het vliegtuig dat me naar Berlijn zou brengen', zei Khodorkovski tegen een grote meute journalisten bij Checkpoint Charlie, de bekendste grensovergang tussen het voormalige West-Berlijn en het communistische Oost-Berlijn. Hij begon zijn verklaring met een dankwoord voor de Duitse oud-politicus Genscher en bondskanselier Merkel. Genscher heeft bemiddeld in de gratieverlening door president Poetin.

De ex-oliemagnaat zei verder geen haat- of wraakgevoelens jegens Poetin te voelen, omdat hij heeft besloten zich 'pragmatisch' op te stellen. Hij zei tijdens de persconferentie wel dat de westerse leiders in hun gesprekken met de Russische president Vladimir Poetin niet mogen vergeten dat er nog 'andere politieke gevangenen in Rusland' zijn.

Daar voegde hij wel aan toe dat het niet aan hem is om de leiders van de westerse regeringen te adviseren over hoe ze zich tegenover Poetin moeten gedragen. Hij omschreef de Russische president als 'moeilijk'. Dat hij is vrijgelaten, is voor de vroegere rijkste Rus geen teken van 'fundamentele veranderingen' in Rusland.    

De voormalige oliemagnaat heeft vele familieleden in Oekraïne, en zegt dat het lot van de pro-Europese protesten aldaar hem niet onverschillig laten. Hij drukte vanuit Berlijn de hoop uit dat oppositiepoliticus Joelia Timosjenko snel vrijkomt. Ook de EU en de Verenigde Staten vragen al langer haar vrijlating.

Khodorkovski zei ook gekant te zijn tegen een boycot van de Olympische Spelen in Sotsji. 'Miljoenen mensen zullen de Spelen vieren, en dat mag niet verpest worden. Dat betekent niet dat de Spelen een groot feest voor Poetin mogen worden.'

De eerste persconferentie van Mikhail Khodorkovsky (Euronews):

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud