Kiev herziet vredesdeal met rebellen na verkiezingen

De Oekraïense president Petro Porosjenko ©REUTERS

Kiev gaat zijn vredesafspraken herzien na de door Moskou erkende separatistische verkiezingen van zondag door pro-Russische rebellen in het oosten van het land. Dat zegt president Petro Porosjenko, nu de bezorgheid over een nieuw militair offensief toeneemt.

In een toespraak aan de natie zei de president dat Kiev zijn 'actieplan zal herzien', na de stemming die een 'grove schending' van het protocol van Minsk van 5 september is. Het protocol werd gesloten tussen Oekraïne en de separatisten met medewerking van Rusland en de OVSE.

De Nationale Defensie- en Veiligheidsraad komt dinsdag bijeen om het afschaffen van de wet over het 'speciale statuut' van de separatistische regio's te bespreken, zei Porosjenko. De regio's kregen dankzij die wet drie jaar lang een grote autonomie, mochten 'volksmilities' oprichten en een deel van de rebellen kon rekenen op amnestie.

De wet, die dateert uit september, werd in het algemeen geïnterpreteerd als een 'capitulatie' van de Oekraïense autoriteiten na een reeks militaire mislukkingen in de strijd tegen de rebellen. Die worden, althans volgens Kiev en het Westen, door reguliere Russische troepen gesteund.

De president zei dat de wet een 'belangrijke rol speelde om de agressie van buitenaf te stoppen' en dat ze de goede wil toonde van Oekraïne, temidden van een escalerende situatie. Maar nu de rebellen ze verworpen hebben, zou ze geen zin meer hebben.

Op het terrein zijn maandag de bombardementen aan de luchthaven Donetsk hervat, na een relatieve rust zondag. De luchthaven is al maandenlang het toneel van hevige gevechten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud