Kiev start militaire actie in Slavjansk

Oekraïense overheidstroepen bij een checkpoint in Slaviansk ©Photo News

Oekraïne heeft de aanval geopend op de stad Slavjansk, het bolwerk van de pro-Russische separatisten.

Lokale reporters van het persagentschap Reuters melden dat Oekraïense helikopters delen van de stad onder vuur nemen. Ten minste een van de helikopters is neergehaald door de pro-Russische rebellen, daarbij is al zeker één piloot omgekomen.

Over de grootschaligheid van het militair offensief is nog onduidelijkheid. Vast staat dat er geschoten wordt. Getuigen melden ook explosies in verschillende delen van de stad. Volgens het Russische staatspersbureau Ria Novosti is Slavjansk omcirkeld is door regeringstroepen met zwaar militair materieel. Een woordvoerder van de rebellen spreekt van 'de totale aanval'.

Interimminister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov heeft via sociale media ondertussen bevestigd dat er inderdaad een operatie is gelanceerd om 4u30 plaatselijke tijd, waarbij zowel de eenheden van het leger, de nationale garde als van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn ingezet. Ook in de stad Kramatorsk is een aanval ingezet.

Nog volgens Avakov zijn er al negen controleposten aan de buitenrand van Slavjansk heroverd. De interimminister heeft alle bewoners van de bewuste gebieden opgeroepen hun huizen niet te verlaten en weg te blijven van ramen.

De Oekraïense president Oleksandr Toertsjinov kondigde enkele weken geleden al een 'antiterroristische operatie' aan na de dood van een medewerker van de veiligheidsdienst in het oosten van het land, maar tot nu toe werden er geen grootschalige militaire middelen ingezet.

In een telefoongesprek met de Duitse kanselier Angela Merkel, liet de Russische president Vladimir Poetin weten dat hij de terugtrekking eist van alle legereenheden in het zuidoosten van het land. Poetin vindt dat de regering in Kiev moet luisteren naar het straatprotest en macht moet afstaan aan de regio's.

De rebellen, die een referendum voor de onafhankelijkheid van minstens twee regio's eisen op 11 mei, namen de afgelopen weken verschillende overheidsgebouwen in in het Oosten van Oekraïne. Gisteren nog veroverden zo'n 300 pro-Russische activisten de zetel van het regionale parket in de stad Donetsk.

Toertsjinov reageerde geprikkeld op de toegenomen druk, en besliste donderdag om de dienstplicht in zijn land opnieuw in te voeren. De president tekende een decreet met onmiddellijke ingang dat alle mannen van 18 tot 25 jaar die geen recht op uitstel hebben onder de wapens roept.

De problemen in Oekraïne lijken Duitsland en de Verenigde Staten opnieuw dichter bij elkaar te brengen, na de conflicten rond het afluisterschandaal met de NSA. Angela Merkel brengt vandaag voor het eerst in drie jaar een bezoek aan het Witte Huis. De problemen in Oekraïne vormen een van de belangrijkste gespreksonderwerpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud