Knieval aan gele hesjes jaagt Frans tekort omhoog

©REUTERS

Volgens toplieden uit de Franse regering stijgt het Franse begrotingstekort volgend jaar tot minstens 3,5 procent, terwijl aanvankelijk gerekend werd op 2,8 procent.

De Franse president Emmanuel Macron kondigde maandagavond in zijn televisietoespraak aan de Franse bevolking een aantal maatregelen aan om tegemoet te komen aan de eisen van de gele-hesjes-beweging. De geplande verhoging van sociale lasten voor gepensioneerden wordt geannuleerd, loon voor overuren wordt niet langer belast, net als eindejaarspremies.

Dat alles slaat echter een behoorlijk wak in de toch al belabberde Franse begroting. In plaats van dalen zal het tekort volgend jaar nog hoger uitvallen dan al gevreesd. Volgens toplieden uit de Franse regering die de zakenrkant Les Echos sprak, wordt er nu gerekend op een begrotingstekort van 3,5 procent van het bbp in plaats van 2,8 procent. Dat komt in de eerste plaats door het annuleren van de belastingverhogingen op diesel en benzine. Dat kost de Franse fiscus volgend jaar 4 miljard euro aan inkomsten. Maar ook het schrappen van de lastenverzwaring voor gepensioneerden neemt een hap van 1,5 tot 2 miljard euro uit de begroting.

Daarmee koerst de pro-Europese Macron af op een harde confrontatie met de Europese Commissie over de begroting. De eurolanden hebben immers beloofd een zekere begrotingsdiscipline aan de dag te leggen. De voorbije maanden kreeg de Italiaanse, maar ook de Belgische regering stevig de wind van voren omdat het begrotingstekort niet snel genoeg daalt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud