Advertentie
Advertentie

Koen Lenaerts opnieuw verkozen als voorzitter Europees Hof van Justitie

Koen Lenaerts, de voorzitter van het Europees Hof van Justitie. ©REUTERS

De belangrijkste Belg in de Europese Unie verlengt zijn mandaat met drie jaar.

De Belg Koen Lenaerts (63) is door zijn collega-rechters opnieuw verkozen tot voorzitter van het Europees Hof van Justitie. Dat heeft het Hof dinsdag bekendgemaakt. Of hij de enige kandidaat was, is niet bekend. De stemming is geheim.

Lenaerts is misschien niet zo bekend bij het grote publiek, maar in de Europese hiërarchie hij is even belangrijk als Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Raadsvoorzitter Donald Tusk. Hij begint aan een tweede mandaat van drie jaar, dat afloopt in 2021. Er staat geen limiet op het aantal termijnen dat iemand voorzitter kan zijn.

Wathelet met pensioen

Met Lenaerts heeft België een van de belangrijkste Europese topjobs in handen. De jongste tijd verloor ons land een aantal Europese sleutelposities, met onder meer Servaas Deroose en Jos Delbeke in de administratie van de Commissie. Deze week ging ook minister van staat Melchior Wathelet (cdH) met pensioen als advocaat-generaal bij het Hof van Justitie. Zijn vertrek betekent dat België minstens drie jaar geen advocaat-generaal aan het Hof heeft. Andere toppers als brexitonderhandelaar Didier Seeuws en Marc Vanheukelen, Europees ambassadeur bij de Wereldhandelsorganisatie, blijven wel op post.

Wandelende encyclopedie

Lenaerts is een wandelende encyclopedie van de Europese rechtsregels. Hij studeerden in Namen, Leuven en Harvard en adviseerde meerdere Belgische regeringsleiders. Hij combineert een job als hoogleraar aan de KU Leuven met zijn voorzitterschap van het Hof, waar hij al sinds 2003 aan de slag is, eerst als rechter en vicevoorzitter en sinds 2015 als voorzitter.

‘Je kan mijn job vergelijken met die van een CEO van een Europees bedrijf. Alleen maken wij geen winst. Onze corebusiness is de rechtspraak’, zei hij in augustus in een interview met De Tijd. Als voorzitter van het Europees Hof behandelt hij de belangrijkste zaken, zo'n 80 per jaar, en verzorgt hij de contacten met de nationale rechters en de staatshoofden en regeringsleiders. Hij heeft zo'n 2.300 werknemers en 700 onderaannemers in dienst, leidt 90 magistraten en beheert een jaarlijkse begroting van 430 miljoen euro. 

Volgens de verwachtingen

Dat hij zijn mandaat zou vernieuwen, was te verwachten. 'Collega’s hebben me gevraagd of ik me weer kandidaat wil stellen. Daar ben ik blij mee. Er lijkt zich opnieuw een consensus rond mijn persoon af te tekenen, al wil ik bescheiden zijn en niet op de zaken vooruitlopen', zei hij in augustus. 

Het Europees Hof van Justitie is het hoogste gerechtshof van de EU. Het waakt erover dat de Europese wetgeving in alle lidstaten op dezelfde manier wordt geïnterpreteerd en toegepast en dat alle lidstaten en instellingen zich aan de Europese regels houden. Elke Europese lidstaat mag één landgenoot als rechter afvaardigen. Samen verkiezen die hun voorzitter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud