Komorowski wint eerste ronde in Polen

De Poolse liberale presidentskandidaat Bronislaw Komorowski.

De liberale kandidaat Bronislaw Komorowski (58) is zondag als winnaar uit de eerste ronde van de Poolse presidentsverkiezingen gekomen. Met 94 procent van de stemmen geteld haalt hij een score van 41 procent, meldt de Poolse Verkiezingscommissie.

De conservatieve kandidaat Jaroslaw Kaczynski (61) kreeg 37 procent van de kiezers achter zich. Opvallend goed scoorde Grzegorz Napieralski, de voorzitter van de Democratische Linkse Alliantie, zeg maar de ex-communisten. Met 14 procent beschouwen de Poolse media hem als de winnaar van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

Aangezien Komorowski niet de vereiste 50 procent-meerderheid haalt, komt er een tweede ronde en mogen de Polen op 4 juli nog eens naar de stembus. Het zal er voor Komorwki en Kaczynski vooral op aan komen de linkse stemmers achter zich te scharen. Het was opvallend dat beide kandidaten zondagavond poeslief waren voor Napieralski.

Komorwski zou het meest linkse kiezers moeten kunnen verleiden. In een enquête van CBOS was hij de tweede keuze voor twee derden van de Napieralski-aanhangers, terwijl Kaczynski maar door 11 procent als alternatief werd vernoemd.

De Polen moesten vervroegd naar de stembus om een nieuwe president te kiezen nadat het vorige staatshoofd, Lech Kaczynski, in april bij een ongeluk met het presidentiële vliegtuig in het Russische Smolensk om het leven gekomen was.

Sinds de dood van Lech Kaczynski trad de 58-jarige Komorowski, die Kamervoorzitter was, al op als interim-president.

Tussen de 52,3 en de 58 procent van de stemgerechtigde Polen zou zich zondag de moeite getroost hebben om naar de stembus te trekken.

De Poolse president vertegenwoordigt zijn land in het buitenland, staat aan het hoofd van het leger en kan wetten tegenhouden. Zijn veta kan enkel ongedaan gemaakt worden door een drievijfde meerderheid in het parlement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud