Konvooi Poetin weer op weg na akkoord

Na een stop van een dag is de colonne van 280 vrachtwagens weer onderweg ©EPA

Kiev lijkt nu toch de deur op een kier te zetten voor de Russische humanitaire missie. Voorwaarde is wel dat de hulpgoederen worden verdeeld door het Internationale Rode Kruis. Die organisatie spreekt nu met beide overheden. Het konvooi van 280 vrachtwagens is weer op pad.

De lange colonne vrachtwagens vertrok dinsdag uit Moskou met naar eigen zeggen 2.000 ton geneesmiddelen, voedsel en generatoren aan boord. Woensdagochtend kwam het drie kilometer lange konvooi aan in het plaatsje Voronezj, op 500 kilometer van de Russische hoofdstad. Daar bleven de vrachtwagens uiteindelijk de hele dag staan toen onduidelijk werd of Kiev ze wel zou toelaten tot het oosten van Oekraïne.

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken had immers laten vallen dat het konvooi onder geen enkel beding zijn land binnen mocht. Hij noemde de missie zelfs een 'cynische provocatie' van de Russische president Poetin.

Maar een dag later lijkt een akkoord dan toch in de maak. Kiev stelt nu dat de goederen mogen verdeeld worden in de gebieden waar de burgeroorlog woedt, maar enkel op voorwaarde dat het Rode Kruis die opdracht voor zijn rekening neemt. Voorts moeten alle vrachtwagens vooraf geïnspecteerd worden door de eigen douanediensten en grenspolitiemannen, aldus de Oekraïense regering. 

Met dat akkoord in de maak zijn de 280 Russische vrachtwagens weer op weg. Donderdagochtend zou de colonne door het Zuid-Russische stadje Bogochar gereden zijn, meldt de New York Times. Van daar is het nog 240 kilometer rijden tot Loegansk. Later op de dag zouden de trucks dus ook de grens tussen Rusland en Oekraïne oversteken.

VIDEO: Russian aid convoy of 262 vehicles resumes its journey to Ukraine fw.to/aZi9y9b... twizoom.com/world/...— Telegraph NewsGeverifieerd account (@TelegraphNews) 14 aug. 2014

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud