Kritiek op 'nationale' opkoopregeling ECB

Draghi zou na kritiek besloten hebben het roer om te gooien en de nationale centrale banken te vragen eigen obligaties in te kopen. ©BELGA

De kritiek zwelt aan op het aangepaste plan van de Europese Centrale Bank om zuurstof te blazen in de economie. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Onder Duitse druk zou niet de ECB zelf, maar de nationale centrale banken, op eigen risico eigen overheidspapier inkopen.

Het aangepaste plan van ECB-chef Mario Draghi lekte vrijdag uit. Nu donderdag beslist de Europese Centrale Bank in principe om de bazooka in te zetten tegen de chronisch lage groei en dito inflatie in de vorm van aankopen van overheidsobligaties.

Maar vooral Duitsland kant zich resoluut tegen een Europese opkoopregeling. Draghi zou daarom mogelijk besluiten het roer om te gooien en de nationale centrale banken te vragen eigen obligaties in te kopen en dus ook de potentiële verliezen op dat papier te dragen.

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem juichte zaterdag in Het Financieele Dagblad die aangepaste maatregel toe. 'De balansen van banken worden zo door de ECB opgeschoond. Dat biedt ruimte voor banken om bedrijven weer kredieten te verstrekken', zei hij.

Kritiek

Toch zwelt ook in Nederland de kritiek aan tegen het plan. 'Het verlaagt de geloofwaardigheid van de ECB als centrale bank voor het eurogebied,' zegt oud-directeur van De Nederlandsche Bank Lex Hoogduin in De Telegraaf.

ING-topman Wilfred Nagel meent dat de ECB-actie niets zal veranderen aan de kredietverlening. Banken zijn immers verplicht staatsobligaties aan te houden als verplichte liquiditeit. 'Er is domweg te weinig vraag naar bedrijfskredieten,' is zijn analyse.

Homeopathie

Elwin de Groot, eurozone-expert van de Rabobank, noemt het 'een verkeerd signaal'. Voor perifere landen als Italië verhoogt het risico door de opkoopoperatie. Dit is bijna het tegenovergestelde van de belofte van Draghi om 'alles te doen om de euro te redden', benadrukt hij.

In De Tijd van dit weekend uit ook Geert Noels, hoofdeconoom bij Econopolis zijn scepsis. Zijn kritiek slaat niet zozeer op de vraag hóe de ECB best obligaties inkoopt, maar wel of in bulk staatspapier inkopen überhaupt nuttig is: 'Dit is economische homeopathie.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud