'Lagarde heeft gelijk, Grieken ontduiken te veel belastingen'

(foto reuters)

Het hoofd van de Griekse belastingcontroleurs, Nikos Lekkas, geeft IMF-topvrouw Christine Lagarde gelijk dat de Grieken dringend hun belastingen moeten leren betalen. De ontduiking beloopt 40 tot 45 miljard euro per jaar.

Lekkas werd geïnterviewd door het Duitse dagblad Die Welt. Hij schat de ontduiking in Griekenland op 12 tot 15 procent van het BBP, wat 40 tot 45 miljard euro betekent. 'Als we nog maar de helft daarvan zouden kunnen recupereren, is het Griekse probleem al in grote mate opgelost. We hebben sinds 1996 de nodige wetgeving, maar die is nooit toegepast', zegt hij, maar 'onze politici beginnen het nu te begrijpen.'

'Als de systematische corruptie in heel onze maatschappij niet stopt, en als vooral de elite onbestraft blijft terwijl de rest van de bevolking onder grote druk staat, gaat het sociaal ontploffen', vervolgt Lekkas.

Hij schaart zich achter de kritiek van Christine Lagarde, de IMF-topvrouw, die vorige week zowat heel Griekenland over zich heen kreeg nadat ze in een interview met The Guardian had geopperd dat de Grieken maar eens moesten beginnen met mekaar te helpen en hun belastingen te betalen. Lekkas zegt 'compleet akkoord' te zijn met Lagarde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud