Leegloop uit Britse regering dreigt als Johnson premier wordt

De Britse kandidaat-premier Boris Johnson krijgt af te rekenen met kritische ministers. ©AFP

De Britse ministers van Financiën en Justitie, Philip Hammond en David Gauke, willen uit de regering stappen als Boris Johnson premier wordt.

Komende dinsdag weten de Britten wie de nieuwe leider van de Conservatieve partij, en bijgevolg ook premier wordt. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is de gedoodverfde favoriet. Wellicht legt hij woensdag de eed af bij de Queen, vlak nadat huidig premier Theresa May er haar ontslag heeft ingediend.

Een aantal ministers uit de regering-May wil niet dienen onder Johnson. Minister van Justitie David Gauke en minister van Financiën Philip Hammond hebben dat al met zoveel woorden gezegd. De nieuwe premier mag sowieso ministers ontslaan en een nieuw kabinet samenstellen als hij dat wil, maar zover hoeft het voor Hammond niet te komen.

'Ik ben er zeker van dat ik niet ontslagen word omdat ik ontslag zal nemen voor het tot dat punt komt. Ik ga ervan uit dat Boris Johnson de volgende premier wordt. Ik begrijp dat hij een brexit zonder deal op 31 oktober zou aanvaarden, en daar kan ik mijzelf nooit mee verzoenen', zei Hammond zondag live op de BBC.

Ik ben er zeker van dat ik niet ontslaan zal worden omdat ik ontslag zal nemen voor het tot dat punt komt.
Philip Hammond
Britse minister van Justitie

No deal

Eerder had Gauke al aangekondigd hetzelfde te doen. Hij wil samen met andere opgestapte ministers een no deal blokkeren in het parlement, zei hij. Ook van andere meer EU-gezinde ministers wordt verwacht dat ze ofwel zelf opstappen uit een regering onder Johnson, ofwel ontslagen worden. Het gaat onder meer om minister van Economie Greg Clark en minister van Ontwikkelingssamenwerking Rory Stewart, die ook kandidaat was om May op te volgen.

Volgens de krant The Sunday Times zouden zes Conservatieve parlementsleden bovendien uit de partij stappen en naar de EU-gezinde Liberal Democrats overstappen als Johnson het haalt. In dat geval wordt de positie van Johnson in het parlement nog nijpender: de Conservatieven hebben er nu al geen meerderheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud