Leeglopende PVV scoort in de peilingen

Wilders ziet de partij leegstromen. ©REUTERS

Stephan Jansen, rechterhand van PVV-voorzitter Geert Wilders, trekt de deur van de partij achter zich dicht als reactie op de 'Minder Marokkanen'-uitspraken van zijn voorzitter. Een dikke maand na de commotie zijn nu al 10 PVV'ers opgestapt, maar dat deert de partij in de peilingen allerminst.

Op een verkiezingsmeeting in Den Haag op 19 maart vroeg Wilders aan zijn publiek: 'Willen jullie meer of minder Marokkanen?' Het publiek scandeerde: 'Minder, minder, minder!', waarna Wilders antwoordde dat hij dat 'zou regelen'. 

Die passage zorgt al een maand lang voor de nodige commotie bij onze noorderburen. Tien PVV-leden verlieten al de fractie uit onvrede met de uitspraken van hun voorzitter. Woensdag was het de beurt aan Stephan Jansen, het Provinciale Statenlid uit Zuid-Holland en beleidsmedewerker van Wilders. In een brief aan zijn fractiegenoten die de Volkskrant woensdag publiceerde, maakt de rechterhand van Wilders zijn vertrek wereldkundig. 

'De recente uitspraken van onze politiek leider zorgen ervoor dat onze partij nimmer meer serieus zal worden genomen', motiveert Jansen zijn keuze. Geen enkele partij zal nog met de PVV willen samenwerken, zo is Jansen overtuigd. Wilders noemt het vertrek 'vervelend', maar zegt 'enthousiast door te gaan'.

Een peiling van de Nederlandse onderzoeker Maurice De Hond bracht gisteren wel aan het licht dat 43 procent van de respondenten het eens is met het standpunt over 'Minder Marokkanen'. Een eerder onderzoek van De Hond toonde wel dat 72 procent van de Nederlanders dit een niet-acceptabele uitspraak vindt. Ook 20 procent van de PVV-kiezers vonden de woorden van hun voorzitter niet kunnen. 

Peilingen

Ondanks de leegloop in de partij en de aanhoudende commotie blijft de PVV wel op kruissnelheid in de peilingen. Bij de meest recente peiling naar de stemintenties voor de Tweede Kamer  is de PVV de tweede grootste partij met 24 zetels. Ze moet nipt de duimen leggen tegenover D66 met 25 zetels.

In maart, vlak nadat Wilders de uitspraken deed, moest de PVV wel nog een vijftal zetels prijsgeven en viel ze terug van 27 naar 22 zetels. Maar nu zit de PVV weer in de lift en komt de koppositie onder de Nederlandse partijen weer in zicht. 

De PVV en D66 profiteren van de nog altijd tanende populariteit van de regeringspartijen VVD en PvdA, die respectievelijk 19 en 26 zetels moeten leveren. Samen halen de VVD, met 22 zetels, en de PvdA, met 12 zetels, nog maar 34 zetels in de Tweede Kamer. 

En ook in de peilingen voor de Europese verkiezingen van 25 mei ligt de PVV nog altijd comfortabel op kop. De PVV zou, net als D66, vier zetels veroveren in het Europarlement. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud