portret

Leider van Podemos groeit in sneltempo uit tot populairste politicus van Spanje

Pablo Iglesias (36) is uitgegroeid tot het symbool van verandering in de Spaanse politiek. Het voorbije weekend stak de linkse partij Podemos (‘we kunnen’) de klassieke Spaanse partijen voorbij in een opiniepeiling van de krant El Pais. De professor politieke wetenschappen kwam in dezelfde opiniepeiling als populairste en betrouwbaarste politicus uit de bus.

De steile opgang van Podemos is in alle opzichten verbazingwekkend. In augustus, bij een opiniepeiling in dezelfde krant, kwam Podemos nog op de derde plaats, na de centrumrechtse PP (aan de macht) en de centrumlinkse PSOE. In november klokte Podemos af op 27,7 procent, voor de PSOE op 26,2 procent en de PP op 20,7 procent.

Pablo Iglesias is de bekendste figuur bij Podemos. De partij vloeide voort uit de indignados-beweging van de Puerta del Sol. De protestbeweging begon op 15 mei 2011, op het moment dat de werkloosheid piekte en Spanje gebukt ging onder het harde soberheidsbeleid.

©BELGAIMAGE

Podemos werd begin dit jaar opgericht en verraste iedereen door vijf vertegenwoordigers naar het Europees Parlement te loodsen, onder wie Pablo Iglesias. Hij groeide uit tot het gezicht van de partij. Iglesias genoot al bekendheid bij het grote publiek door zijn deelname aan politieke debatten op tv-zenders.

Dat Podemos uitgroeide tot de grootste partij van Spanje heeft alles te maken met de niet-aflatende stroom van corruptieschandalen die vooral de PP teisteren. De schandalen noopten premier Mariano Rajoy ertoe in het parlement aan alle Spanjaarden vergiffenis te vragen omdat zijn partij mensen had benoemd ‘die hun functie niet waardig zijn’.

Podemos hakt precies daarop in. De linkse populistische partij wil komaf maken met de politieke elite die elkaar cadeautjes geeft en de postjes netjes verdeelt.

De klassieke partijen roken vanaf het begin het gevaar van de opkomst van Podemos. Iglesias is dan ook het mikpunt van aanvallen van alle zijden. Hij werd vergeleken met de overleden Venezolaanse president Hugo Chavez, maar ook met Fidel Castro en Adolf Hitler. Hij kreeg de volle laag toen hij stelde dat het geweld van de Baskische afscheidingsbeweging ETA ‘politieke verklaringen had’.

De aanvallen raken Iglesias schijnbaar niet. Volgens hem is het een bewijs dat Podemos andere partijen schrik inboezemt. De partij wil meer overheidsbedrijven, heeft een groene agenda en wil drastische democratische hervormingen doorvoeren als ze aan de macht komt.

Deze maand moet Iglesias formeel opnieuw verkozen worden als voorzitter van de partij, wat zonder veel problemen zal verlopen. Dan heeft hij een jaar de tijd om zijn slag te slaan bij de Spaanse parlementsverkiezingen. Of Iglesias het momentum kan vasthouden is niet zeker, maar het staat vast dat hij en Podemos de kaarten in het Spaanse politieke landschap flink aan het herschudden zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud