Lets premier neemt ontslag na tragedie

Lets premier Dombrovskis neemt ontslag. - Reuters ©REUTERS

De Letse premier Valdis Dombrovskis heeft zijn ontslag ingediend na de instorting van het dak van een supermarkt in Riga afgelopen week, waarbij 54 doden vielen. Dombrovskis neemt zijn politieke verantwoordelijkheid op een gevoelig moment. Op 1 januari treedt Letland toe tot de euro.

In Letland neemt premier Valdis Dombrovskis de politieke verantwoordelijkheid van de tragedie afgelopen week op zich. Toen stortte het dak van een supermarkt in Riga in, met 54 doden tot gevolg. De supermarkt was nog maar twee jaar oud, maar even voor de instorting ging er wel een alarm af. Daar werd geen gevolg aan gegeven. Er waren werkzaamheden aan de gang op het dak voor de aanleg van een wintertuin. 

De politie heeft een onderzoek geopend, maar heeft nog geen uitsluitsel kunnen bieden over de oorzaak van de ramp. Het Letse ministerie van Binnenlandse Zaken liet evenwel al verstaan dat er 'problemen geweest konden zijn met de naleving van de bouwvoorschriften'. De kritiek op de regering was afgelopen week sterk toegenomen. 

Dombrovskis geeft daar nu gevolg aan en neemt ontslag. De timing van het ontslag is gevoelig, want op 1 januari treedt de Baltische staat toe tot de euro. Het land zat in 2008, bij het uitbreken van de financiële crisis, in zware problemen en had nog een noodlening van 7,5 miljard euro van het IMF en de EU nodig om de kop boven water te houden. 

Sinds 2008 bracht het land zijn huishouden volledig op orde. In de eerste helft van 2013 drong het de schuldgraad terug met 5,1 procentpunten, de sterkste daling in de hele EU. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud