Advertentie
Advertentie

Linkse verkiezingszege is opsteker voor Noorse olie-industrie

Rode rozen voor Jonas Gahr Støre na de zege van zijn Arbeiderspartij. ©AFP

Beoogd premier Jonas Gahr Støre, die met zijn Arbeiderspartij de verkiezingen won, is tegen het inperken van de lucratieve olie- en gassector.

De conservatieve premier Erna Solberg gaf dinsdagochtend haar nederlaag toe en kondigde het aftreden van haar regering aan. Bij de parlementsverkiezingen van zondag en maandag bleek dat er een 'duidelijke meerderheid is die een andere regering wil', zei Solberg, die acht jaar aan de macht was.

De winst ging naar de sociaaldemocratische Arbeiderspartij van Jonas Gahr Støre. Die liet al weten dat hij op zoek gaat naar coalitiepartners. Støre kijkt daarvoor in de eerste plaats naar de Centrumpartij en Socialistisch Links. Een driepartijenregering beschikt over een kleine meerderheid in het parlement.

Er is een duidelijke meerderheid die een andere regering wil.
Erna Solberg
Ontslagnemend Noors premier

De verkiezingscampagne draaide vooral om de groeiende ongelijkheid, de klimaatverandering en de transitie naar een groene economie. Vooral dat laatste thema was omstreden. Støre beloofde de C02-uitstoot te verlagen, maar wou tegelijkertijd de lucratieve olie- en gassector openhouden.

Werkgelegenheid

De sociaaldemocratische zege is dan ook een opsteker voor de olie-industrie. De Arbeiderspartij wil de sector ook na 2050 openhouden, om de inkomsten en de werkgelegenheid op peil te houden. De groenen pleitten voor een sluiting van de olie-industrie tegen 2035.

14%
Olie- en Gassector
De olie- en gasindustrie is goed voor 14 procent van het Noorse bruto binnenlands product. De Arbeiderspartij wil de sector ook na 2050 openhouden.

Noorwegen is een van de belangrijkste olie- en gasexporteurs ter wereld. De sector is goed voor 14 procent van het bbp, 40 procent van de uitvoer en 160.000 rechtstreekse banen. De belastingen op de olie-inkomsten spekken al jaren 's werelds grootste staatsinvesteringsfonds van zowat 1.200 miljard euro.

De groenen hadden gehoopt dat ze nodig zouden zijn om een linkse regering-Støre aan een meerderheid te helpen, maar dat is niet nodig. Met 89 van de 169 zetels in de Storting heeft Støre een overschot van 4 zetels. Zijn partij verloor een zetel tot 48, de Centrumpartij won 9 zetels tot 28 en Socialistisch Links kreeg er 2 bij tot 13.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud