Litouwen stelt toetreding tot euro uit

De Litouwse presidente, Dalia Grybauskaite (Foto: AFP).

Litouwen treedt in 2014 wellicht niet toe tot de eurozone. Dat zegt de Litouwse presidente, Dalia Grybauskaite. Het land voert de Europese eenheidsmunt waarschijnlijk pas in 2016 of 2017 in.

De Litouwse presidente, Dalia Grybauskaite, deed de uitspraak in een gesprek met het weekblad Veidas.

'Een invoering van de euro in 2014 is niet realistisch voor ons land', klonk het. De centrumrechtse politica verwijst naar de schuldencrisis in Europa om het uitstel te verklaren.

'De problemen waarmee Europa vandaag af te rekenen heeft, hebben zich het afgelopen decennium opgestapeld. Het gaat dan ook twee tot drie jaar duren voor het hele huishouden weer op orde staat', zei Grybauskaite.

Toetreding

Impliciet geeft de Litouwse presidente aan dat haar land waarschijnlijk pas in 2016 of 2017 de stap naar toetreding tot de eurozone waagt.

Het is niet de eerste keer dat Litouwen de invoering van de euro uitstelt. Aanvankelijk wilde de oud-Sovjetrepubliek in 2007, drie jaar na de toetreding tot de Europese Unie, lid worden van de eurozone.

Maar omdat de inflatie wat hoger opliep dan met Europa overeengekomen was, moest het land van 3 miljoen inwoners die plannen bijstellen.

De Litouwse munt, de litas, is sinds 2002 wel aan de euro vastgeklonken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud