Advertentie
Advertentie
live

LIVEBLOG - Hollande: 'Dreiging is niet voorbij'

De dreiging is niet voorbij, aldus Hollande. ©REUTERS

Bij de gijzeling in een Joodse supermarkt aan de Porte de Vincennes in Parijs zijn vier gijzelaars omgekomen. Ook de gijzelnemer liet het leven. Daarmee zijn alle gijzelingen in Frankrijk afgelopen. Ook de daders van de aanslag op Charlie Hebdo kwamen om.

20.40 uur:

Vanuit de Verenigde Staten komen er steunbetuigingen van de Amerikaanse president Barack Obama. 'Ik wil dat Frankrijk weet dat we achter hen staan, nu en morgen'. 

Advertentie

20.20 uur: 

De Franse president François Hollande heeft vrijdagavond de terreurdaden van de afgelopen dagen een tragedie voor de natie genoemd en een opdracht voor het land. 'De dreiging voor Frankrijk is nog niet voorbij', zei Hollande. Maar: 'Wij zijn een vrij volk dat aan geen enkele druk zal toegeven.'

20.04 uur:

President Hollande bevestigt in een televisietoespraak dat er 4 doden zijn gevallen bij de Joodse supermarkt aan de Porte de Vincennes. 

19.48 uur: 

De Franse tv-zender BFMTV claimt vrijdag in contact te zijn geweest met zowel Chérif Kouachi als met Amedy Coulibaly. Coulibaly zou BFMTV zelf gecontacteerd hebben en gezegd hebben dat hij 'synchroon handelde' met de broers Kouachi. 'Zij Charlie Hebdo, ik de politie'. Kouachi herhaalde dan weer wat hij eerder al zei tegen een automobilist op wie ze een vluchtauto buitmaakten. Hij werd gestuurd door 'Al Qaeda uit Jemen'. 

 

19.33 uur: Europese leiders op 'Mars van de Republiek'

Verscheidene Europese leiders bevestigen ondertussen hun aanwezigheid op de Franse 'Mars van de Republiek' die zondag doorgaat. Onder meer de Spaanse premier Mariano Rajoy, de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, de Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Italiaanse premier Matteo Renzi, de Britse premier David Cameron en onze eigen premier Charles Michel hebben altijd bevestigd aanwezig te zullen zijn. 

Iemand die niet 'welkom' is op de 'Mars van de Republiek', is Marine Le Pen, de voorzitster van het extreemrechtse Front National. De Franse president François Hollande en Le Pen zaten vrijdagochtend samen om tot een vergelijk te komen. Toch had Le Pen na het onderhoud niet het gevoel dat er 'een duidelijke opheffing van het verbod' was gekomen. 

Jean-Marie Le Pen, de vader van Marine Le Pen die bekend staat voor zijn gecontesteerde meningen, geraakte vrijdag bovendien nog in opspraak na een tweet waarin hij - tenmidden van de chaos over de gijzelingen - zei 'Keep Calm and Vote Le Pen'. 

 

pic.twitter.com/Y1kOGKzjnI— Jean-Marie Le Pen (@lepenjm) January 9, 2015

 

19.23 uur: Franse leiders spreken volk toe

Zowel president François Hollande, premier Manuel Valls als minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve verschijnen vrijdagavond nog op tv om het volk toe te spreken. Hollande voor 20 uur vanaf het Elysée, Valls om 20 uur bij TF1, Cazeneuve om 20 uur bij TF2. Later op de avond verschijnt Valls nog eens op de financiële zender BFMTV, om 21 uur. 

19.15 uur: 

Er blijven nog veel vragen over de operaties in zowel Porte de Vincennes en Dammartin-en-Goële. Zeker is dat de gijzelnemers op beide plaatsen overleden zijn. De twee broers Saïd en Chérif Kouachi kwamen om na een confrontatie aan de drukkerij in Dammartin-en-Goële. Ze zouden zelf schietend hun schuilplaats verlaten hebben.

De 32-jarige Amedy Coulibaly liet het leven na zijn gijzeling aan de Porte de Vincennes in het oosten van Parijs. Bij die laatste gijzeling kwamen er nog vier gijzelaars om het leven, vier anderen zouden zwaargewond zijn. Of dat gebeurde in het begin van de actie, rond half twee, of bij het ingrijpen van de operatie rond 17 uur, is onduidelijk. Er is ook weinig geweten over de 26-jarige Hayat Boumeddiene. Eerst klonk het dat zij na de gijzeling aan de Porte de Vincennes gevlucht was, maar achteraf werd gezegd dat zij niet aanwezig zou zijn geweest bij de actie. Ze is de ex-vriendin van Coulibaly. 

Dat er een link is tussen beide acties, staat onderhand buiten kijf. Afgelopen dagen waren de mogelijke banden tussen de vermoedelijke daders van de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo nog ontkend, maar AFP stelde dat er toch linken zouden zijn. Amedy Coulibaly en Chérif Kouachi zouden elkaar hebben leren kennen tijdens hun jaren in de gevangenis. Zij hebben beiden al een veroordeling rond betrokkenheid bij radicale terreuracties op het actief. Franse media melden vrijdagmiddag unisono dat Coulibaly vrije doorgang eiste voor de broers Kouachi, zoniet zouden gijzelaars het leven laten. 

19.11 uur: Uitzonderlijke beelden van Le Figaro, die de politieaanvallen aan de Porte De Vincennes en aan de drukkerij in Dammartin-en-Goële, die min of meer simultaan verliepen rond 17 uur, naast elkaar plaatsten. 

18.55 uur: Ook premier Manuel Valls legt straks een verklaring af, om 20 uur op TF1. 

18.46 uur: De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft een korte reactie afgelegd na de operatie in de Joodse supermarkt aan de Porte de Vincennes. 'Ik bedank de veiligheidsdiensten die tussengekomen zijn met een meesterschap en koelbloedigheid, die hen groots maken en die de operatie efficiënt maakten. We moeten verder waakzaam blijven en onszelf verenigen'. 

18.36 uur: AFP bezit beelden van de aanval van de politie op de Joodse supermarkt aan de Porte de Vincennes. Wat de exacte verloop van de operatie is, is nog steeds niet duidelijk. 

18.25 uur: De Franse president François Hollande spreekt nog voor 20 uur het volk toe. 

 

Correctif : Le président @fhollande s'adressera à la Nation avant 20h. À suivre en direct sur http://t.co/kV7QU1yWTi— Élysée (@Elysee) January 9, 2015

 

18.19 uur: ROUND-UP 

* Dammartin-en-Goële: de twee vermoedelijke daders van de aanslag op Charlie Hebdo, de twee broers Said en Chérif Kouachi, zijn omgekomen in een confrontatie met de Franse ordediensten. Dat bevestigen AFP en Reuters op gezag van politiebronnen. Rond 17 uur waren er explosies en geweerschoten te horen rond de drukkerij waar de broers zich verschanst hadden. 

* Porte de Vincennes: de mannelijke gijzelnemer, de 32-jarige Amedy Coulibaly, aan de Porte de Vincennes is eveneens omgekomen, zo melden AFP en Reuters op gezag van politiebronnen. Bij de gijzeling hebben wel vier gijzelaars het leven gelaten. De tweede gijzelneemster, de 26-jarige Hayat Boumeddiene, zou nog op de vlucht zijn. Dat is nog niet bevestigd. 

17.44 uur: De eerste beelden van Parijs, waar de gijzeling aan de Porte de Vincennes eveneens is afgelopen. Ook daar kwam de gijzelnemer om. 

 

Libération d'otages au supermarché casher - photo Thomas Samson #AFP pic.twitter.com/OHY8KIKjwK— Agence France-Presse (@afpfr) January 9, 2015

 

17.38 uur: Er is nu officiële bevestiging uit regeringskringen. De twee broers Said en Chérif Kouachi, de vermoedelijke daders van de aanslag op Charlie Hebdo, zijn omgekomen na een confrontatie bij de drukkerij in Dammartin-en-Goële. 

17.25 uur: Het Franse persbureau AFP stelt dat de twee broers Said en Chérif Kouachi doodgeschoten zijn na een aanval van de Franse politie op de drukkerij in Dammartin-en-Goële. De enige gijzelaar zou nog leven. Ze zouden daarbij zelf schietend naar buiten gekomen zijn. Ook bij de gijzeling in de Porte de Vincennes is er nog geen melding van doden onder de gegijzelden. Er is nog geen enkele officiële bevestiging. 

17.17 uur: Niet alleen in Dammartin-en-Goële, maar ook aan de Porte de Vincennes is er beweging. Ook daar geven persbureaus Reuters en AFP onafhankelijk van elkaar aan dat er geweerschoten en explosies te horen zijn. In Dammartin-en-Goële is er ondertussen opperste verwarring. Volgens AFP zijn de twee vermoedelijke daders van de aanslag op Charlie Hebdo doodgeschoten. Reuters zegt daarentegen dat de operatie voorlopig 'zonder resultaat was'. 

17.01 uur: De politie zet de aanval in op de twee daders van de aanslag op Charlie Hebdo. De persbureaus Reuters en AFP melden geweerschoten en explosies aan de drukkerij in Dammartin-en-Goële. Ook op beelden van de zender BFMTV is rook te zien. 

Rook aan de drukkerij in Dammartin-en-Goële.

16.59 uur: Zowel Reuters als AFP melden schoten en explosies aan het gebouw in Dammartin-en-Goële waar de daders van de aanslag op Charlie Hebdo zich verschansen. 

16.42 uur: De berichtgeving in de media is vrijdag al ettelijke malen doorkruist door de angstpsychose die zich meester maakt van Parijs. Een tijdlang werd Trocadéro, het beroemde plein met uitzicht op de Eiffeltoren, ontruimd. Dat bleek een vals alarm.  

16.30 uur: ROUND-UP 

* De vermoedelijke daders van de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo, de twee broers Said en Cherif Kouachi, verschansen zich 'quasi zeker' in een drukkerij in het dorpje Dammartin-en-Goële. Dat stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken. De politie bevestigde dat ze daar een gijzelaar vasthouden, het zou daarbij kunnen gaan om zaakvoerder Michel Catalano, van wie sinds deze ochtend niets meer vernomen is. Dat is niet bevestigd. Een indrukwekkende politiemacht houdt het dorpje in zijn greep. De scholen in de buurt zijn geëvacueerd en er is hinder voor de luchthaven Charles De Gaulle, die naast het dorp gelegen is. 

* Om half twee vond er een nieuwe schietpartij plaats in een Joodse supermarkt aan de Porte de Vincennes, in het oosten van Parijs, waar daarna ook een tweede gijzeling begon. Vijf mensen, waaronder een baby, worden vastgehouden door de 'schutter van Montrouge', de man die donderdagochtend een politieagente neerschoot in Montrouge, in het zuiden van Parijs. Er is zeker een zwaargewonde. Franse media, waaronder RTL, Europe 1 en Le Figaro, stellen dat gijzelnemer een vrije doortocht vraagt voor de twee broers. Dat is niet bevestigd. 

* De politie is ondertussen op zoek naar meer informatie over twee personen in verband met de schietpartij in Montrouge. Het gaat om de 32-jarige Amedy Coulibaly en de 26-jarige Hayat Boumeddiene. Er zijn dus zeker indicaties dat er een link is tussen beide gijzelingen. Ook het Franse persbureau AFP, doorgaans erg betrouwbaar in de materie, gaf vrijdagmiddag al aan op gezag van politiebronnen dat er een 'link' zou zijn. 

* Disclosure: Voor de berichtgeving baseren wij ons op eigen info en uitgebreide coverage door het Franse persbureau AFP en het internationale persbureau Reuters en Franse media zoals France Info, Europe 1, Le Figaro, Liberation en anderen. Quasi alle berichten in deze liveblog zijn geverifieerd aan de hand van officiële communicaties van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken of de Franse politie (via persberichten of via hun geverifieerde Twitterkanalen - @Place_Beauvau/@Gendarmerie//)

15.55 uur: De Tijd kon spreken met Geert Mak, de Europa-expert en auteur van 'In Europa'. Hij blikt naar aanleiding van de terreurgolf in Parijs terug op de moord op Theo van Gogh. De Nederlandse regisseur werd op 2 november 2004 vermoord door Mohammed Bouyeri. De reactie van het Amsterdamse stadsbestuur was toen zeer adequaat, vindt Mak.

 

15.41 uur: In Dammartin-en-Goële, waar de daders van de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo zich 'quasi zeker' verschansen, is de evacuatie van schoolkinderen aan de gang. De leerlingen van basisschool Henri Dunant en van het lyceum 'l'Europe' worden overgebracht naar een gymnasium in Mitry-Mory, een buurgemeente. Beide scholen bevonden zich in de nabijheid van de drukkerij waar de daders verscholen zitten. 

 

Escortés par les gendarmes, les enfants ont été évacués de l'école Henry Dunant trois par trois à Dammartin-en-Goelle pic.twitter.com/r0ygDn8diT— Édouard de Mareschal (@edemareschal) January 9, 2015

 

 

15.15 uur: (BEELD) Beelden van France 24 aan de Porte de Vincennes. 

15.09 uur: Er was lang verwarring over eventuele doden in de Joodse supermarkt aan de Porte de Vincennes. Het ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent nu eerdere berichten van AFP dat er twee doden zijn gevallen. Er is dus nog geen melding van eventuele doden. Er zijn wel nog altijd vijf mensen gegijzeld in de Joodse supermarkt. 

14.57 uur: (KAART) Om kort te situeren: de Porte de Vincennes, waar de tweede gijzeling plaatsvindt, ligt in het oosten van Parijs. De metrostations in de buurt gaan dicht. Dammartin-en-Goële, waar de daders van de aanslag op Charlie Hebdo zich verschansen, ligt iets meer naar het noorden, dichtbij de luchthaven Charles De Gaulle. 


14.39 uur: De prefectuur van de politie van Parijs heeft foto's verspreid van twee personen die zich moeten melden in het kader van het onderzoek naar de schietpartij in Montrouge donderdagochtend. Daar opende een persoon het vuur, waarbij een agente om het leven kwam.

De politie is nu op zoek naar meer informatie over twee personen, de 34-jarige Amedy Coulibaly en de 26-jarige Hayat Boumeddiene. De politie vermoedt dat de 'schutter' van donderdagochtend nu betrokken is bij een gijzeling aan de Porte de Vincennes. Het is niet duidelijk of het daarbij gaat om een van de twee gezochte personen. 

 

SECOND Appel à témoins #Fusillade #Montrouge Contacter le 0805 02 17 17. En savoir plus >>> http://t.co/8c2UJGQQJy pic.twitter.com/n5h5e6Yb1b— Préfecture de police (@prefpolice) January 9, 2015

 

14.26 uur: 

Tension au max, toujours pas de mouvement visible à l'intérieur. pic.twitter.com/qf6XtyqDgB— Guillaume LO RE (@Fiaxhs) January 9, 2015

 

14.22 uur: AFP meldt 2 doden bij de gijzeling aan de Porte de Vincennes. 

14.11 uur: Lockdown

Parijs gaat in lockdown. Metrohaltes in de omgeving van de Porte de Vincennes gaan dicht, leerlingen op scholen in de omgeving worden 'streng bewaakt'. Ook de Boulevard Périphérique, de beroemde ringweg rond Parijs, gaat dicht. 

14.00 uur: ROUND-UP

* De vermoedelijke daders van de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo, Saïd en Chérif Kouachi, verschansen zich 'quasi zeker' in een drukkerij in het plaatsje Dammatin-en-Goële, dichtbij de luchthaven van Charles De Gaulle. Ze houden daar een gijzelaar vast, vermoedelijk gaat het daarbij om zaakvoerder Michel Catalano. Een immense politiemacht voert de druk op,  volgens een woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is het de prioriteit om nu een 'dialoog' op te starten met de gijzelnemers. 

* Een nieuwe schietpartij aan de Porte de Vincennes, in het oosten van Parijs, heeft al zeker een gewonde geëist. Verscheidene politiebronnen bevestigen dat de schutter die gisteren een agente neerschoot in het zuiden van Parijs, in een Joodse supermarkt zes mensen gegijzeld houdt. 

* Het werd lang ontkend, maar het Franse persbureau AFP, doorgaans erg betrouwbaar in de materie, zegt nu dat er wel degelijk een link zou zijn tussen de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo en de schietpartij in Montrouge. 

13.48 uur: De Franse president François Hollande heeft aan minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve gevraagd om zich ter plekke te gaan vergewissen van de situatie aan de Porte de Vincennes. Ook de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, is op weg naar de plaats van het nieuwe schietincident. (zie kaartje)

Porte de Vincennes.

13.45 uur: Onduidelijkheid over de situatie aan de Port de Vincennes. Politiebronnen melden aan AFP dat er schoten zijn gehoord in een Joodse winkel aan de Porte de Vincennes, waar de man die donderdag een agente neerschoot in het zuiden van Parijs een gijzeling zou ondernemen. Dat laatste is evenwel niet bevestigd. Er is zeker al sprake van een lichtgewonde. 

 

Face à #hypercasher à #saintmande pic.twitter.com/iYYr3NxanO— david_dlr (@daviddlr) January 9, 2015

 

13.34 uur: Chaos in Parijs. Er zou een nieuwe schietpartij aan de gang zijn in het oosten van Parijs, aan de Porte de Vincennes, in het 12e arrondissement. De man die donderdag een agente neerschoot in het zuiden van Parijs, in Montrouge, zou een gijzeling ondernemen in een Joodse winkel. Eerder op de dag melden AFP al op gezag van politiebronnen een link tussen daders van Charlie Hebdo - die zich zelf verschansen in een bedrijf in Seine-et-Marne - en de man. 

 

#BREAKING Armed man takes hostage in kosher grocery in Paris: source— Agence France-Presse (@AFP) January 9, 2015

 

13.30 uur: Voorlopig onbevestigde berichten over een nieuwe schietpartij in Parijs. 


#BREAKING New shooting breaks out in eastern Paris: source— Agence France-Presse (@AFP) January 9, 2015

 

13.20 uur: De autoriteiten ter plekke in Dammartin-en-Goële bevestigen met een 'quasi-zekerheid' dat de gijzelnemers de broers Kouachi zijn. 'Het is nu de eerste prioriteit van de ploegen ter plekke om contact te maken en een dialoog met de gijzelnemers aan te gaan', zo stelt de woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve aan Le Figaro en het Franse persbureau AFP.

De berichten dat de gijzelnemers in een contact met de autoriteiten gezegd zouden hebben 'een martelaarsdood te willen sterven', zijn nog niet officieel bevestigd. 

13.10 uur: De machtsontplooiing rond Dammartin-en-Goële is indrukwekkend. Op deze foto ziet u enkele helikopters en andere voertuigen naast het betrokken gebouw. 

Helikopters naast het betrokken. ©AFP

12.54 uur: De Franse autoriteiten vermoeden dat er een link is tussen de aanslag van de broers Kouachi op het satirische blad Charlie Hebdo en de schietpartij in Montrouge ten zuiden van Parijs, waar donderdag een agente om het leven kwam. Tot nu toe gingen de autoriteiten niet uit van een link tussen beide zaken, ook al zijn beide onderzoeken wel doorverwezen naar specifieke anti-terreurmagistraten. 

Maar nieuwe elementen zouden nu toch een link leggen tussen beide incidenten. Dat meldt het Franse persagentschap AFP vrijdagmidag. We noteren daar wel bij dat dat bericht ook donderdag al de ronde deed en er nog geen officiële bevestiging van is. 

 

#BREAKING Paris policewoman killing linked to massacre brothers: police— Agence France-Presse (@AFP) January 9, 2015

 

12.30 uur:  Europe 1 kon spreken met de bestuurder van de grijze Renault Clio, die de broers Kouachi na de aanslag op de redactielokalen van het satirische blad Charlie Hebdo inlijfden als vluchtauto. De broers Kouachi onderschepten de auto in het 19e arrondissement van Parijs.

De twee mannen bevonden zich eerst aan boord van een zwarte Citroën. Ze stapten uit en vroegen de man afstand te doen van zijn auto. 'Stap uit, we hebben je auto nodig'. Nadat de automobilist zijn auto had opgegeven, vertrokken de broers met de uitspraak: 'Als de media je ooit ondervragen, zeg dan dat het Al Qaeda uit Jemen is'. 

12.18 uur:  Op de officiële site van Dammartin-en-Goële roept de gemeente haar inwoners op om binnen te blijven. Ze onderstreept daarbij dat de kinderen op school 'opgevangen worden en veilig zijn'. 

12.10 uur:  Het dorpje Dammartin-en-Goële ligt vlakbij de luchthaven van Charles De Gaulle in het oosten van Parijs. Om die reden zijn er lichte vertragingen - tot een kwartier gemiddeld. Dat kan vanmiddag nog wel oplopen, omdat tussen 12 uur en 15 uur het verkeer op Charles De Gaulle drukker wordt. Op Twitter vraagt de luchthaven alvast aan haar passagiers om de status van de vlucht goed op te volgen. 

 

Police operation in progress : air traffic disrupted. Check your flight status.— Paris-CDG (@CDGinfo) January 9, 2015

 

Dammartin-en-Goële.

 

 

11.58 uur: In Parijs blijft de controle op enkele sleutelplekken, zoals aan de Eiffeltoren, verscherpt. 

Verscherpte controle aan de Eiffeltoren. ©Photo News

11.45 uur: France Info komt met het opvallende verhaal van de commerciële vertegenwoordiger Didier, die op vrijdagochtend de weg kruiste van de twee gijzelnemers, vermoedelijk de broers Kouachi. Didier - France Info wil de achternaam niet vrijgeven - is vertegenwoordiger en had vrijdagochtend een afspraak in de drukkerij met zaakvoerder Michel Catalano.

Didier ontmoette bij aankosmt zaakvoerder Michel en de twee gijzelnemers, die in het zwart gekleed en stevig bewapend waren. Bij de ontmoeting, schudde een van de twee gijzelnemers de hand van de Didier, met de melding dat ze van de politie waren. 'Dit is de politie. Vertrek, we doden geen burgers'. Ook zaakvoerder Michel Catalano vroeg hem om te vertrekken.  

Over de zaakvoerder Michel Catalano is ondertussen niets geweten. Zijn familie probeert hem sinds deze ochtend te bereiken, maar krijgt geen respons. Ze vrezen dat de ene gijzelaar - waarover de politie al officieel communiceerde - wel degelijk Catalano is. 

 

11.16 uur: Marine Le Pen, de voorzitster van het extreemrechtse Front National, is op het Élysée ontvangen door president François Hollande. Volgens haar verzekerde Hollande haar dat hij 'een diepgaand debat' wil voeren over de opkomst van het islamfundamentalisme.

11.10 uur: De leden van de redactie van Charlie Hebdo die de aanslag overleefden, zijn vrijdagmorgen gearriveerd bij de redactielokalen van de linkse krant Libération. Van daaruit zullen ze de volgende uren en dagen werken aan het nummer van Charlie Hebdo dat volgende week woensdag in de rekken zal liggen. Die editie zal op 1 miljoen exemplaren gedrukt worden.

 

Arrivée de #Charlie à Libé pic.twitter.com/IYH7wpajdh— Erwan Cario (@erwancario) January 9, 2015

 

11.06 uur: Op initiatief van de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, wordt vrijdagavond en -nacht de boodschap 'Paris est Charlie' op de Arc de Triomphe geprojecteerd.

11.00 uur: De helikopters die al een hele tijd boven het bedrijf in Dammartin-en-Goële vlogen, zijn geland.

10.58 uur: De Franse autoriteiten hebben de ziekenhuizen in de buurt van Dammartin-en-Goële gevraagd de staat van paraatheid te verhogen om eventuele slachtoffers te kunnen opvangen.  

10.57 uur: De voormalige Franse minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant beweert over informatie te beschikken 'die erop wijst dat verschillende mensen gegijzeld worden'. 

10.55 uur: De Franse president, François Hollande, trekt om 11 uur naar het ministerie van Binnenlandse Zaken om zich 'te laten briefen over de operaties die aan de gang zijn'.

10.52 uur: Een onwezenlijke situatie, zo melden ooggetuigen. Helikopters hangen boven het gebied. 

©AFP

10.50 uur: De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, laat weten dat vier mensen die afgelopen woensdag zwaargewond raakten bij de aanslag op Charlie Hebdo, niet langer in levensgevaar verkeren. 'Hun toestand is nog altijd ernstig maar hun leven is niet meer in gevaar', klonk het. Zeven andere mensen die lichtgewond raakten bij de raid op het satirische weekblad, hebben het ziekenhuis mogen verlaten.

10.48 uur: De Franse autoriteiten laten inmiddels weten dat ze de vermoedelijke dader van de schietpartij in Montrouge, donderdagochtend, geïdentificeerd hebben. Ze ondervragen twee mensen 'uit zijn entourage'. Bij die schietpartij kwam een jonge agente om het leven, een tweede agent raakte zwaargewond.

10.44 uur: Volgens de Franse politie wordt in de drukkerij in Dammartin-en-Goële een persoon gegijzeld.

10.42 uur: De Franse premier, Manuel Valls, benadrukt dat zijn land 'in oorlog is tegen het terrorisme, niet tegen een godsdienst of een beschaving'. Hij voegde eraan toe dat nieuwe maatregelen zich opdringen in de strijd tegen de terreur.

10.31 uur: Een kaartje met de plaats van de gijzeling: 

En dit is het bedrijf waar de gijzeling bezig is:

10.23 uur: De route van vliegtuigen die moeten landen op de luchthaven van Charles de Gaulle, 'wordt licht gewijzigd' zodat ze niet meer over Dammartin-en-Goële vliegen. Dat meldt Aéroports de Paris. Even was er spake van dat twee van de vier landingsbanen ook dicht waren maar dat bericht werd al snel ontkend. 'Van die banen vertrekken nog wel vluchten maar er landen er voorlopig geen weer', klonk het. Een snelle blik op de website flightradar24.com leert dat vliegtuigen inderdaad een ruimere bocht rond het dorp nemen:

Een beeld van de vliegtuigen die aanvliegen op Charles de Gaulle, en daarbij het luchtruim boven Dammart-en-Goële vermijden.

10.21 uur: Minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve bevestigde dat er een operatie aan de gang is in Seine-et-Marne. Van officiële bron wordt er ook aan toegevoegd dat een operatie bezig is om de 'daders van de aanslag tegen Charlie Hebdo te neutraliseren'. 

10.18 uur: Vlakbij het bedrijf waar de gijzeling gebeurt, bevinden zich een lagere en een middelbare school. De leerlingen mogen de school niet uit. Ze kregen de raad weg te blijven van de ramen. 

Overzicht 

Frankrijk ontwaakte vrijdag in de grootste verwarring. De ordediensten zetten de klopjacht op de vermoedelijke daders van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo voort. Hun operatie situeert zich nog steeds ten noordoosten van Parijs.

In de loop van de ochtend circuleerden heel wat berichten over de ontwikkelingen op het terrein. Rond 8u40 zouden twee mannen, die beantwoorden aan het profiel van de broers Kouachi, een grijze Peugeot gestolen hebben in Montagny-sainte-Félicité.

Ze zouden vervolgens met die wagen het departement van de Oise doorkruist hebben en koers gezet hebben naar het naburige departement Seine-et-Marne. Tijdens die tocht zou op de Nationale 2, bij het plaatsje Dammartin-en-Goële, een vuurgevecht ontstaan zijn met de ordediensten.

In datzelfde plaatsje, niet ver van de luchthaven van Roissy, is kort nadien een gijzeling begonnen in de drukkerij Création Tendance Découverte. 'Het is niet duidelijk hoeveel mensen zich in het bedrijf bevinden', meldde een Franse politiebron. Volgens de Franse media gaat het om een klein bedrijfje met een vijftal werknemers. Volgens politiebronnen viel bij de gijzeling voorlopig geen slachtoffer.

Omwonenden verstuurden via Twitter alvast foto's van politiehelikopters die cirkelen boven de onderneming.

3 hélicos du GIGN, ou RAID au dessus de chez moi vers Dammartin en Goele. #Traque pic.twitter.com/I6OUMbZHRw— Romain Tamburrino (@Romain_Tmb77) January 9, 2015

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, bevestigde dat een 'operatie aan de gang is in Seine-et-Marne'. Veel meer details gaf hij niet. 

Tankstation

De zoektocht concentreert zich sinds donderdagmiddag in de noordelijke regio Picardië. De speurders verlegden hun actieterrein van Parijs naar het platteland zowat 80 kilometer ten noordoosten van de Franse hoofdstad nadat een uitbater van een tankstation in Villers-Cotterêts de verdachten donderdagvoormiddag herkend had.

Zwaarbewapende elitetroepen van politie en rijkswacht rukten meteen massaal uit. Urenlang kamden ze hele dorpen in het grensgebied tussen de Aisne en de Oise uit. Ze gingen daarbij van deur tot deur.

De klopjacht ging ook in de nacht van donderdag op vrijdag voort. Duizenden agenten zochten onder meer in een bos naar sporen van de verdachten omdat die vermoedelijk te voet op de vlucht zijn. Maar vergeefs.

De grote vrees van de Franse autoriteiten is dat de verdachten opnieuw zullen toeslaan. In totaal zijn zo'n 85.000 manschappen ingezet om de verdachten te zoeken en steden te beveiligen.

Profeet Mohammed

De aanslag op Charlie Hebdo is nog altijd niet officieel opgeëist. Maar de speurders gaan ervan uit dat het weekblad in het vizier liep omdat het de afgelopen jaren verschillende spotprenten van de profeet Mohammed publiceerde.

De mannen die woensdag rond half twaalf negen redactieleden, een bezoeker van Charlie Hebdo en twee agenten doodschoten, riepen volgens getuigen in elk geval 'Allah Akbar' voor ze hun slachtoffers doodschoten. Ze zouden ook gezegd hebben dat ze 'de profeet kwamen wreken'.

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) prees de daders van de bloedige aanval op Charlie Hebdo donderdag als 'helden'. Maar een officiële opeising volgde er niet. Volgens een cartooniste die de aanslag overleefde, beweerden de daders woensdag te handelen in naam van Al Qaeda.

Meer aanslagen op komst

De topman van de Britse inlichtingendienst MI5, Andrew Parker, waarschuwt het Westen alvast voor de dreiging die uitgaat van het terreurnetwerk dat opgericht werd door Osama bin Laden. 'Een groep terroristen van Al Qaeda in Syrië plant aanslagen van een enorme ampleur tegen het Westen', zei hij.

Parker riep de westerse autoriteiten op vooral op hun hoede te zijn voor aanslagen op het openbaar vervoer of op symbolische plaatsen. Volgens de MI5-topman werden er de voorbije 14 maanden meer dan 20 aanslagen op westerse doelwitten gepland. Sommige acties waren succesvol - zoals de aanslag op het Joods Museum in Brussel - andere aanslagen werden verijdeld.

De Belgische Syriëspecialist Pieter Van Ostaeyen waarschuwde in De Tijd al voor nog meer terreuraanslagen. 'Er is een reëel risico op copycats.'

Represailles

Moslimorganisaties in Frankrijk zijn beducht voor mogelijke represailles van de aanslag op Charlie Hebdo. Die vrees nam toe na enkele incidenten aan Franse moskeeën op woensdagavond.

De organisaties riepen de imams in het hele land dan ook op de terreurdaad tijdens het vrijdaggebed in scherpe bewoordingen te veroordelen. Vele imams lieten weten aan die oproep gehoor te zullen geven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.