Loekasjenko geeft politie bevel protest te smoren

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft de ordediensten in zijn land de opdracht gegeven het protest tegen zijn herverkiezing neer te slaan. ©via REUTERS

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko lijkt niet van plan een stap opzij te doen. Hij gaf woensdag de politie het bevel de protesten tegen zijn omstreden herverkiezing de kop in te drukken.

Dreigt het volksprotest in Wit-Rusland uit te monden in zwaar bloedvergieten? De vraag dringt zich op nu de omstreden leider van de ex-Sovjetstaat Aleksandr Loekasjenko de ordediensten opgeroepen heeft korte metten te maken met de demonstraties tegen zijn herverkiezing.

De 'laatste dictator van Europa', die al 26 jaar met ijzeren vuist regeert in zijn land, sleepte op 9 augustus een nieuw mandaat in de macht. Volgens de verkiezingscommissie kreeg hij ruim 80 procent van de kiezers achter zich. Zijn dichtste belager, Svetlana Tichanovskaja, strandde op 10 procent.

Fraude

Volgens tegenstanders van het regime was evenwel sprake van massale fraude. Ook heel wat westerse landen hebben twijfels over het eerlijke verloop van de stembusslag.

Om hun ongenoegen te uiten, trekken duizenden Wit-Russen al tien dagen op rij de straat op. De afgelopen dagen kregen ze steun van werknemers van staatsbedrijven. Die legden massaal het werk neer.

In plaats van naar ons te wijzen zouden ze het beter hebben over de protesten van de gele hesjes in Frankrijk of de protesten tegen de lockdownmaatregelen in Duitsland en andere landen.
Aleksandr Loekasjenko
Wit-Russische president

Het aanhoudende protest lijkt Loekasjenko op de zenuwen te werken. 'Het moet gedaan zijn met het oproer in Minsk', tekende staatspersagentschap Belta op uit de mond van de president. 'De mensen zijn het beu. Ze vragen vrede en rust.'

Daarom riep hij de politie niet alleen op de protesten de kop in te drukken, hij beval ook de grenzen te versterken 'om een instroom van strijders en wapens te voorkomen'. 'Werknemers van staatsmedia die zich de afgelopen dagen aansloten bij het protest tegen het regime, zijn hun job definitief kwijt', voegde hij eraan toe.

EU-top

De demarches komen op een moment dat de 27 staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie een virtuele top houden. Ze beraden zich onder meer over extra sancties tegen leden van het regime en tegen de verantwoordelijken van het gewelddadige optreden tegen demonstranten.

Het spoedoverleg lijkt weinig indruk te maken op Loekasjenko. 'In plaats van naar ons te wijzen zouden ze het beter hebben over de protesten van de gele hesjes in Frankrijk of de protesten tegen de lockdownmaatregelen in Duitsland en andere landen', zei hij. Volgens de Wit-Russische leider gebruikt het Westen de crisis in zijn land als een bliksemafleider voor de problemen in de eigen contreien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud