Advertentie

Loekasjenko probeert EU te sussen in conflict over migranten

©via REUTERS

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko roept de EU op 2.000 vluchtelingen op te vangen die vastzitten aan de grens met Polen.

Via het Wit-Russische staatspersbureau Belta liet Loekasjenko maandag weten dat hij niet aanstuurt op een escalatie van het conflict met Polen en de Europese Unie. Aan de grens van Wit-Rusland met Polen zitten al weken honderden migranten in erbarmelijke omstandigheden. Zeker 13 migranten, onder wie een kind van een jaar, kwamen al om het leven door ontbering.

We beseffen dat als we te ver gaan, oorlog onvermijdelijk is.
Aleksandr Loekasjenko
Wit-Russische president

'We moeten doordringen tot de Polen, tot elke Pool, en hen tonen dat we geen barbaren zijn en dat we geen confrontatie willen uitlokken', zei Loekasjenko. De EU beschuldigt de dictator ervan de migratiecrisis bewust te hebben uitgelokt door massaal migranten uit het Midden-Oosten in te vliegen en over te brengen naar de grens met Polen, Litouwen en Letland.

Hybride oorlog

'We beseffen dat als we te ver gaan, oorlog onvermijdelijk is', zei Loekasjenko. De Poolse premier Mateusz Morawiecki had Wit-Rusland zondag ervan beschuldigd een 'hybride oorlog' te voeren waarbij migranten worden ingezet als wapen. Hij noemde de crisis de 'belangrijkste' poging tot destabilisering van Europa sinds het einde van de Koude Oorlog.

Loekasjenko herhaalde maandag zijn oproep aan de EU om snel 2.000 migranten op te nemen. De Europese Commissie en Duitsland hadden dat verzoek vorige week afgewezen. Ook maandag klonk vanuit Berlijn een duidelijk 'nee'. 'Het idee van een humanitaire corridor naar Duitsland is geen aanvaardbare oplossing', zei een regeringswoordvoerder.

Volgens het persbureau Belta klaagde Loekasjenko dat de EU weigert te praten met hem. Dat klopt niet, want Europese diplomaten hadden vorige week herhaaldelijk contact met collega's in Minsk. De Duitse bondskanselier Angela Merkel belde al twee keer met Loekasjenko. Dat tot ongenoegen van Polen, dat vreest dat Merkel zal toegeven aan de 'chantage' van het Wit-Russische regime.

Grootste kamp

Polen gelooft niet dat Loekasjenko een einde wil maken aan de crisis. De Wit-Russen ontruimden vorige week het grootste vluchtelingkamp aan de grens met Polen en brachten honderden migranten over naar een opvangcentrum. Ook beloofde Loekasjenko 5.000 migranten terug naar huis te sturen. Vorige week vertrok al een vlucht met 400 Irakezen naar Bagdad.

150
Migranten
Volgens de Poolse grenswacht probeerden zondag zeker 150 vluchtelingen vanuit Wit-Rusland de grens met Polen over te steken.

De Poolse autoriteiten waarschuwden dat Wit-Russische troepen nog altijd migranten naar de grens sturen, en dat ze zich daarbij 'steeds agressiever' gedragen. Zondag nog probeerde een groep van zowat 150 vluchtelingen door een grenshek te dringen. Ook Litouwen meldde dat zondag zeker 70 migranten probeerden de grens over te steken.

Met de crisis zou Loekasjenko wraak willen nemen voor de rist sancties die de EU nam na de frauduleuze presidentsverkiezingen van vorig jaar. Maar de vluchtelingencrisis leverde het regime in Minsk alleen meer sancties op. Europa heeft een vijfde pakket sancties klaarliggen. Loekasjenko dreigde ermee de gaskraan naar Europa dicht te draaien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud