Advertentie

Londen gunt Ai Weiwei dan toch visum

Ai Weiwei bij aankomst in München, gisteren ©© Peter Kneffel/dpa/Corbis

De Britse regering oogstte felle kritiek met de eerdere beslissing de Chinese dissident slechts 20 dagen verblijf te gunnen.

Ai Weiwei zal dan toch wat langer in het Verenigd Koninkrijk kunnen blijven. Volgende maand start in de Londense Royal Academy of Arts (RA) een grote retrospectieve van het werk van de Chinese kunstenaar, die tot december loopt. 

Toch kreeg Weiwei initieel slechts een vergunning om 20 dagen in het Verenigd Koninkrijk te verblijven. De aanvraag voor een visum van zes maanden werd geweigerd, omdat de Chinese dissident veroordeeld was voor een misdrijf en dat bij zijn aanvraag niet had vermeld.

Een vreemd oordeel: Ai is in het verleden door de Chinese autoriteiten ontvoerd, aangehouden, ondervraagd en drie maanden lang geïntimeerd door de veiligheidsdiensten, maar uiteindelijk nooit van een misdrijf beschuldigd. 

De beslissing veroorzaakte een storm van protest bij de Labour-oppositie en de kunstwereld en werd ook breed uitgesmeerd bij de invloedrijke zakenkrant Financial Times. De critici vermoedden dat de regering met de beslissing de Chinese president Xi Jinping, die in oktober voor een staatsbezoek in Londen neerstrijkt, niet voor het hoofd te stoten.

Theresa May, de Britse minister van Binnenlandse Zaken, fluit nu haar administratie terug en gunt Ai Weiwei dan toch een visum. 'Ik verwelkom deze opstoot van gezond verstand', zegt Stephen Deuchar, directeur van de kunstvereniging Art Fund.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud