Londen in de knoei met Aziatische handel

©AFP

Een ongelukkige zet met een vliegdekschip en een brief leiden er toe dat zowel de Chinese als de Japanse regering voor deze week geplande handelsgesprekken met het Verenigd Koninkrijk annuleren.

De Britse regering, die ooit de ambitie had om na het brexitreferendum op eigen houtje handelsakkoorden te sluiten met de rest van de wereld, zit anderhalve maand voor de brexit in de knoei met haar handelsrelaties met China en Japan.

Normaal gezien had de Britse minister van Financiƫn Philip Hammond deze week naar Peking moeten reizen, om er vice-premier Hu Chunhua te spreken. Maar die ontmoeting werd geannuleerd, waarop Londen de hele trip schrapte.

Japanse treuzeling

Aanleiding is een speech van de Britse minister van Defensie Gavin Williamson maandag. Daarin zei hij dat het Verenigd Koninkrijk er niet voor zal terugdeinzen dodelijk geweld te gebruiken om landen af te schrikken die internationale wetgeving niet naleven. Hij doelde daarmee op de claims van China op eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Williamson suggereerde een Brits vliegdekschip naar die regio te sturen.

Ook Japan annuleerde handelsgesprekken met Londen, nadat de ministers van Buitenlandse Zaken en Internationale Handel - Jeremy Hunt en Liam Fox - een brief hadden gestuurd waarin ze de Japanners aanmaanden wat haast te maken met de gesprekken, omdat de brexit-deadline nadert. De Japanse regering las daarin de beschuldiging dat ze opzettelijk zou treuzelen met de gesprekken, waarop ze de deze week geplande ontmoeting afzegde.

Schepen op weg naar post-brexit VK

Schepen die op dit moment vertrekken vanuit Londen naar Tokyo - of omgekeerd - zijn enkele weken onderweg, waardoor ze aankomen na de brexit-deadline van eind maart. De verschepers van de goederen weten dus niet hoeveel douanerechten ze zullen moeten betalen wanneer de goederen aankomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud