Advertentie
Advertentie

Londen test al limieten van brexitdeal

Een Noord-Ierse kaaswinkel heeft vooral Ierse en Franse kazen in de aanbieding. Die zijn sinds de brexit makkelijker te krijgen dan de Britse kazen. ©AFP

De realiteit van de harde brexit bijt, aan beide kanten van het Kanaal. Dat belet Londen niet om al munitie aan te slepen voor nieuwe confrontaties met de Europese Unie.

In de eerste negen maanden van 2020 daalde de export van de Belgische farma-, kunststoffen- en chemiebedrijven met bijna een kwart. De sectorfederatie Essenscia ziet daarin een effect van de brexit en vreest een nog groter slagveld nu het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie. Logistiek oponthoud, douanecontroles, meer papierwerk en bijhorende registratiekosten worden het nieuwe normaal.

Het vrachtverkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk draait op 40 procent van de vroegere capaciteit. Winkelrekken blijven leeg. Vrachtwagens met ladingen vlees staan soms dagenlang vast aan de grens, omdat de juiste papieren ontbreken. DB Schenker, de logistieke poot van Deutsche Bahn, zet daarom tijdelijk alle leveringen vanuit de EU aan het VK stop.

De draaischijf die het VK was inzake online winkelen is helemaal vastgelopen. Op Europese of Britse producten met een groot aantal onderdelen uit bijvoorbeeld Japan of Turkije moeten vaak wel nog douanetarieven worden betaald.

Schotse vis

Schotse vis bederft in de havens of wordt rechtstreeks door de vissers zelf aan land gebracht in Denemarken. 'Uw deal heeft de sector in de steek gelaten', verwijt de Schotse vissersbond SFF aan premier Boris Johnson.

Het gemor zal de Britse regering aanzetten tot nieuwe onderhandelingen met Europa. De Britse onderhandelaars zijn gewiekst. Er is al een basisakkoord. De Britse ambitie om van twee walletjes te blijven eten - soevereiniteit en toegang tot de Europese interne markt - kan met minideals verder worden uitgerold.

Londen werkt aan flexibeler regels voor de arbeidstijd, alhoewel dat botst met de afspraak om niet onder de bestaande Europese sociale en milieuregels te duiken.

De EU staat niet te springen voor nieuwe gesprekken. Het was net de bedoeling de Britten te confronteren met wat het betekent geen deel meer uit te maken van de interne markt. Bovendien is nu al duidelijk dat dit zeer moeilijke onderhandelingen worden met een tegelijk selectief en vasthoudend Londen.

Londen test intussen al de limieten van het handelsakkoord met Europa. In enkele symbooldossiers kondigt de regering wetgeving aan die afwijkt van de Europese met als doel de eigen soevereiniteit te onderstrepen. Zo circuleert het idee van nieuwe, flexibeler Britse regels voor de arbeidstijd. Als die wet er komt, strookt die niet met de met Europa overeengekomen 'non-regressie': niet onder de lat van bestaande sociale en milieuregels duiken. Dit symbolische stokebrandje kan een eerste dispuutprocedure op gang trekken en tot sancties leiden. Drama gegarandeerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud