Londen verdenkt Russische agenten van moordpoging, vraagt bijeenkomst Veiligheidsraad

Joelia Skripal. ©REUTERS

De Britse justitie verdenkt twee Russen, leden van de inlichtingendiensten, ervan dat ze hebben geprobeerd de voormalige dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia te vermoorden. Londen vraagt dat de Veiligheidsraad bijeenkomt.

Skripal en zijn dochter werden vergiftigd met het gifgas novitsjok in de plaats Salisbury. Ze overleefden het ternauwernood.

Justitie zegt voldoende bewijs te hebben tegen de twee Russen van wie de namen woensdag werden bekendgemaakt: Alexander Petrov en Ruslan Borisjov. De twee bevinden zich in Rusland en zijn door de Britten in staat van beschuldiging gesteld voor poging tot moord op de vader en de dochter.

'Op basis van inlichtingen is de regering tot de conclusie gekomen dat de twee individuen die de politie en het parket hebben vernoemd officieren zijn van de Russische militaire inlichtingendienst, ook bekend als de GRU', zei premier Theresa May in het Lagerhuis. 'De GRU is een strak gedisciplineerde organisatie met een goed uitgewerkte commandolijn. Dit was niet het werk van mensen die op eigen houtje handelden', aldus May. 'Er was bijna zeker een goedkeuring van buiten de GRU op een hoger niveau van de Russische overheid.'

Londen vraagt een spoedbijeenkomst van de VN-veiligheidsraad. Die kan in principe donderdag samenkomen. 

Volgens de chef van de Britse antiterreurpolitie kwamen de Russen waarschijnlijk onder valse namen op 2 maart naar het Verenigd Koninkrijk en reisden ze op 4 maart terug naar Rusland. De Skripals werden op zondag 4 maart bewusteloos aangetroffen bij een winkelcentrum in Salisbury.

Arrestatiebevel

Volgens de antiterreurpolitie zijn in de hotelkamer van de Russen sporen ontdekt van het middel novitsjok, een chemische verbinding die dateert uit het Sovjettijdperk. De twee Russen zijn rond veertig jaar oud en hadden authentieke Russische paspoorten bij zich.

Londen heeft Rusland al eerder beschuldigd van betrokkenheid bij de moordaanslag. Moskou heeft dat steeds ontkend. Er is een Europees arrestatiebevel voor de twee Russen uitgevaardigd. Londen gaat de uitlevering niet vragen, omdat de Russische wet de uitlevering van onderdanen niet toestaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect