Londen wijst 23 Russische diplomaten uit

©EPA

De Britse premier Theresa May schort de contacten met Rusland op wegens de vermoedelijke rol van Moskou bij de vergiftiging van een ex-spion.

Londen wijst 23 Russische diplomaten het land uit. Het gaat volgens May om ambassadepersoneel dat werd 'geïdentificeerd als clandestiene geheim agenten'. 'Zij hebben slechts een week om te vertrekken', zei May. Ze heeft het over de grootste uitwijzing van diplomaten in 30 jaar, sinds de Koude Oorlog. 'Dat weerspiegelt dat het niet de eerste keer is dat de Russische staat is opgetreden tegen ons land.'

De Britse regering treft ook een reeks andere maatregelen. Zo is May vast van plan tegoeden van de Russische staat te bevriezen 'als we bewijzen hebben dat die kunnen gebruikt worden om het leven van Britse staatsburgers of inwoners te bedreigen'. De premier suggereerde ook dat harder wordt opgetreden tegen de oligarchen die de afgelopen jaren onderdak hebben gevonden in haar land. Veel van hen hebben nauwe banden met president Vladimir Poetin. 

Als signaal van de Britse onvrede besliste de regering voorts de officiële delegatie voor het WK voetbal in Rusland flink uit te dunnen. Er gaan geen ministers of leden van de koninklijke familie naar het evenement.

Russisch zenuwgif

De maatregelen zijn een reactie op de vergiftiging van de Russische oud-spion Sergej Skripal en diens dochter Joelia. Beiden werden vorige week in de Britse stad Salisbury aangetroffen nadat ze waren besmet met een Russisch zenuwgif. Ze verkeren nog steeds in kritieke toestand.

Een agent houdt de wacht voor de pub waar de Russische ex-dubbelspion Sergej Skripal vermoedelijk vergiftigd werd. ©REUTERS

Volgens de Britten zit Rusland achter de poging tot moord op het tweetal. May sprak woensdag van een daad van agressie door de Russische staat. Ze had Moskou tot afgelopen nacht de tijd gegeven om duidelijkheid te geven hoe het Russische zenuwgif in Salisbury was terechtgekomen.

De Russen ontkenden betrokken te zijn bij de zaak en hekelden de 'gratuite beschuldigingen' van May. De Russische ambassade in Londen noemde May's besluit onaanvaardbaar, onterecht en kortzichtig. Waarschijnlijk neemt het Kremlin tegenmaatregelen. 

Westerse bondgenoten

May zoekt uitdrukkelijk de steun van de westerse bondgenoten om Rusland onder druk te zetten. Woensdagavond komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties samen voor een spoedberaad over de zaak-Skripal.

Europees president Donald Tusk riep woensdag op tot een gezamenlijk antwoord van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Ondanks de brexit is Tusk 'volledig solidair' met May 'in het licht van deze brutale aanval'.

'In een tijd waarin iemand van buitenaf nepnieuws verspreidt, zich bemoeit met onze verkiezingen, en mensen op ons grondgebied aanvalt met zenuwgif, dan moet niet trans-Atlantisch gekibbel, maar trans-Atlantische eenheid het antwoord zijn', zei Tusk. Met zijn oproep richtte hij zich tot de Amerikaanse president Donald Trump, die tot dusver bijzonder behoedzaam reageerde op de vergiftiging van Skripal.

Tusk wil het conflict ook bespreken met de Europese staatshoofden en regeringsleiders, die volgende week in Brussel een top houden. Als reactie op de annexatie van de Krim en de Russische inmenging in Oekraïne handhaven ze al jaren sancties tegen Rusland. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud