Londen wil met elk EU-land apart onderhandelen over vrij verkeer artiesten

De Britse zanger Elton John. ©AFP

Volgens de Britse regering wordt het erg ingewikkeld om meteen voor de hele Europese Unie te onderhandelen over een visumvrije toegang voor haar artiesten. Daarom wil ze met elk van de 27 lidstaten afzonderlijke gesprekken voeren.

Door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese eenheidsmarkt is er sinds 1 januari geen vrij verkeer van personen meer tussen de EU en het VK, ook niet voor muzikanten en andere artiesten die op tournee willen gaan.

Londen wees in januari met een beschuldigende vinger naar de Europese Unie omdat Britse artiesten niet langer ongehinderd kunnen toeren op het Europese vasteland. De hoofdonderhandelaar van de Unie voor de brexit, Michel Barnier, kaatste de bal meteen terug. 'Er is geen vrij verkeer meer omdat de Britten dat niet meer wilden', zei hij. 'Ik betreurde het dat ze niet meer ambitie hadden.'

In een commissie van het Britse parlement zei staatssecretaris Caroline Dinenage dinsdag dat het 'erg ingewikkeld' wordt om nu nog een oplossing te vinden die meteen voor de hele Europese Unie geldt. Onderhandelingen met elke EU-lidstaat afzonderlijk bieden volgens haar meer kans op succes. 'De werkvergunningen zijn het grootste probleem en dat is een bevoegdheid die bij de individuele landen ligt', zei ze.

Somber beeld

Vertegenwoordigers van de culturele sector schetsen in het parlement een somber beeld van de situatie. 'Ik denk dat de negatieve impact van de brexit op de creatieve industrie en in het bijzonder op de zelfstandige artiesten nog groter is geworden', zei Deborah Annetts van de Incorporated Society of Musicians. 'Dit is een crisis. Wij vinden dat de regering gesprekken met de Europese Commissie moet aanknopen.'

Een petitie die om een visumvrije toegang tot de Europese Unie vraagt voor muzikanten en andere artiesten verzamelde al meer dan 280.000 handtekeningen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud