Luchtvervuiling kost Europa jaarlijks 62 miljard

Luchtvervuiling leidt tot hartaanvallen en longaandoeningen. ©Photo News

Vooral de uitstoot van dieselwagens leidt tot medische problemen als hartfalen en longaandoeningen.

De luchtvervuiling van het verkeer veroorzaakt jaarlijks voor 62 miljard euro aan gezondheidsschade in de Europese Unie. Dat blijkt uit een rapport van de Europese gezondheidsorganisatie European Public Health Alliance (EPHA). Dieselwagens zijn verantwoordelijk voor het gros van de schade.

De cijfers geven waarschijnlijk maar het topje van de ijsberg weer. Het onderzoek houdt enkel rekening met ziektes die rechtstreeks kunnen worden gelinkt met luchtvervuiling, zoals hartaanvallen en luchtwegaandoeningen. De onderzoekers berekenden in de 28 Europese lidstaten de kosten van medische hulp, ziekenhuisopnames en vroegtijdig sterven.

Diabetes en depressie

De werkelijke kosten zullen nog een pak hoger liggen aangezien onderzoek luchtvervuiling ook linkt aan tal van andere ziektes, zoals diabetes, depressie en de ziekte van Alzheimer.

Volgens de onderzoekers kunnen overheden tegen 2030 tot 80 procent besparen door in te zetten op een strenger uitstootbeleid en door het gebruik van de nieuwe generatie elektrische en plug-inhybride auto's aan te moedigen.

Ondermaats

7
Miljoen
Wereldwijd sterven jaarlijks 7 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling.

Wetenschappers zijn het erover eens dat luchtvervuiling tot grote gezondheidsproblemen leidt. Fijnstof is schadelijk omdat het uit erg kleine deeltjes bestaat die diep in het menselijk lichaam kunnen doordringen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) sterven jaarlijks wereldwijd 7 miljoen mensen vroegtijdig aan de gevolgen van luchtvervuiling.

Belgiƫ is een van de meest vervuilde regio's ter wereld als het over fijnstof gaat. De Europese Commissie tikte ons land begin november nog op de vingers omdat de luchtkwaliteit ondermaats was. Vooral Brussel en Antwerpen scoren slecht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud