Luxemburg op weg naar politieke aardschok

Mogelijk moet Jean-Claude Juncker voor het eerst in 18 jaar het veld ruimen als Luxemburgs premier (foto: AFP) ©AFP

Het rijkste en stabielste Europese land lijkt rijp voor een politieke aardverschuiving. Als een 'paarsgroene' tripartite lukt, dan moet premier Juncker na 18 jaar het veld ruim en vliegen zijn christendemocraten voor het eerst sinds 1979 naar de oppositiebanken.

In Luxemburg lijkt de stembusslag van zondag op een aardverschuiving uit te draaien. De christendemocratische partij (CSV) van premier Jean-Claude Juncker bleef wel de grootste partij, maar verloor flink wat van haar pluimen. De christendemocraten betaalden het gelag voor een afluisterschandaal dat het rijkste en stabielste land van de Europese Unie opschrikte en in vervroegde verkiezingen uitmondde.

De liberale Democratische Partij (DP) is als grote winnaar van de verkiezingen meer incontournable dan de CSV, ook al blijft die partij dus de grootste. In tegenstelling tot 1999 en 2004 lijken de liberalen echter niet geneigd met Juncker in zee te gaan.

Zetels in parlement

  • CSV 23 (-3)
  • DP 13 (+4)
  • LSAP 13 (=)
  • Groenen 6 (-1)
  • Overige 5 (=)

Maandagavond gaf het partijcongres van de liberalen groen licht om te proberen een paarsgroene coalitie op de been te brengen. Dat gebeurt samen met de socialistische LSAP - de uittredende coalitiepartner van Juncker - en de groenen van Déi Greng. Die rood-blauw-groene samenwerking wordt alvast de 'Gambia'-coalitie genoemd - naar de kleuren van de vlag van het West-Afrikaanse land.

'Het is belangrijk, dat we de jarenlange stilstand in dit land beëindigen', liet DP-kopstuk Xavier Bettel na afloop van de vergadering weten. Met 23 zetels in het 60 zitjes tellende parlement is de CSV niet meer onmisbaar.

De tripartite zou een krappe meerderheid van 32 zetels in het parlement hebben. Als de regeringsonderhandelingen lukken komt er een eind aan een tijdperk. De christendemocraten zitten sinds 1979 onafgebroken in de regering en moesten sinds W.O. II alleen tussen 1974 en 1979 naar de oppositie.

En Jean-Claude Juncker is met voorsprong de langstdienende premier van Europa. De 59-jarige ex-voorzitter van de eurogroep stuurt het ministaatje sinds begin 1995 onafgebroken aan.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud