'Maak ontslag onoverkomelijk duur'

De Franse minister van Arbeid, Tewerkstelling en Sociale Dialoog, Michel Sapin (foto Reuters)

De werkloosheidsgraad heeft in Frankrijk 10 procent bereikt. De regering van François Hollande wil ingrijpen door ontslag duurder te maken. Zodanig duur dat het haast de moeite niet meer loont iemand te ontslaan. Werkgeversorganisaties zijn steeds ongeruster over de kostprijs van de socialistische beloftes.

Het terugdringen van de snel stijgende werkloosheid was een van de campagnepunten waarmee de socialist François Hollande vorige maand verkozen raakte tot president van Frankrijk. De taak wordt nog groter, nu vandaag bekend werd dat het Franse werkloosheidscijfer in het eerste kwartaal tegen 10 procent botste. Het tikt daarmee voor het eerst sinds 1999 de belangrijke symbolische drempel aan.

Even een parenthese: de 10 procent geldt voor Frankrijk samen met de overzeese gebieden, de zogenaamde DOM-TOMs. In Frankrijk zelf (inclusief Corsica) is de werkloosheidsgraad geklommen van 9,5 tot 9,6 procent, het hoogste peil in 13 jaar.

De campagneslogan van Hollande sloeg aan. Regelmatig laten peilingen zien dat de werkloosheid een van de grootste zorgen van de Fransen is. Met de parlementsverkiezingen van 10 en 17 juni in het vooruitzicht laten de Franse socialisten het thema niet los.

Sapin

In een radio-interview met France Info lichtte de nieuwe minister van Arbeid, Michel Sapin, een drastisch plan toe om de stijging van de werkloosheidscijfers een halt toe te roepen: 'Het idee is ontslagen zo duur te maken voor ondernemingen dat ze de moeite niet meer lonen. Dat is geen kwestie van straffen, maar werknemers moeten voldoende gecompenseerd worden.' Na de zomervakantie zou Sapin met wetsvoorstellen komen.

Hiermee gaat Frankrijk in tegen de trend in onder meer Spanje en Italië om ontslagen net wat gemakkelijker te maken en zo de arbeidsmarkt te dynamiseren. Het is nochtans al vrij moeilijk en duur om in Frankrijk een werknemer te ontslaan. 

In een interview met de zakenkrant Les Echos liet Sapin ook al optekenen dat het budget voor jobs met overheidssteun opgetrokken moet worden, want dat anders in de tweede helft van dit jaar 112.000 banen in het gedrang komen.

Sapins collega van Industrie, Arnaud Montebourg, denkt daarnaast aan wetgeving die ondernemingen ertoe zou verplichten een productievestiging waar ze vanaf willen, door te verkopen aan marktconforme prijzen, om sluitingen en banenverliezen te vermijden.

Europees kader

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen waakt de regeringsploeg van Hollande erover niet te concreet te vermelden hoe ze van plan is de besparingen op het spoor te houden die nodig zijn om het tekort binnen de grenzen te houden die met de Europese Commissie zijn overeengekomen.

De communicatie gaat integendeel vooral over 'goed nieuws', bijvoorbeeld de verhoging van schooltoelagen bij het begin van het schooljaar of de afzwakking van de pensioenhervorming - woensdag werd bekend dat voor sommige groepen de pensioenleeftijd opnieuw daalt van 62 naar 60 jaar. Rond 9 of 10 juli volgt ook nog het nieuws hoeveel de mnimumlonen precies stijgen.

De rechtse oppositie, die links op een verkiezingsoverwinning ziet afstevenen, laat echter niet na de rest van de berichten toe te voegen. 'In een maand heeft de regering al 20 miljard extra uitgegeven, terwijl ze net had moeten besparen', zei de voormalige premier François Fillon op Europe 1. Hij refereert daarmee aan een bedrag dat nog gecontesteerd wordt, omdat nog niet in detail duidelijk is hoeveel de hervormingen van pensioenen en werkloosheidsuitkeringen gaan kosten.

De minister van Financiën, Pierre Moscovici, stelde woensdag dat het Franse deficit van 5,2 procent over 2011 gaat dalen naar 4,5 procent in 2012 en 3 procent in 2013. Maandag nog liet hij in Brussel verstaan dat Frankrijk zijn beloften tegenover Europa gaat nakomen en dat dat gaat lukken zonder zware besparingen, en hij eiste het recht op voor zijn land om dat op zijn eigen manier te doen. Hij hield het vaag, maar de rechterzijde interpreteerde dit als een aankondiging van nieuwe belastingen.

Werkgevers

De werkgeversorganisaties waarschuwen dat de ondernemingen het al erg moeilijk hebben en uiten kritiek op de toekomstige verhoging van de minimumlonen en van de werkgeversbijdragen waarmee voor een deel de verlaging van de pensioenleeftijd naar 60 zal worden betaald.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud