Advertentie

Macron: 'Duidelijk dat Frankrijk aangevallen wordt'

De Notre Dame-basiliek in Nice. ©Photo News

Bij een mesaanval in de Franse kuststad Nice zijn drie doden en meerdere gewonden gevallen. Ook elders waren er incidenten. President Emmanuel Macron wil 7.000 soldaten inzetten om scholen en gebedshuizen te beschermen.

De Franse president Emmanuel Macron heeft donderdag opgeroepen tot nationale eenheid na de terreuraanslag in Nice, waarbij drie mensen om het leven kwamen. 'Het is duidelijk dat Frankrijk wordt aangevallen. Vanochtend zijn opnieuw drie landgenoten gesneuveld in een terroristische aanslag', zei hij voor de kerk waar de aanslag plaatsvond.

In een adem kondigde hij aan dat er 3.000 tot 7.000 soldaten worden ingezet om scholen en gebedshuizen te beschermen. Eerder had premier Jean Castex de Fransen al opgeroepen extra waakzaam te zijn. Volgens de premier verkeert het land in een noodtoestand. Het dreigingsniveau werd opgetrokken naar het hoogste peil. In België bleef het dreigingsniveau onveranderd.

Rond 9 uur donderdagochtend was er een aanval met een mes in de Notre Dame-basiliek in Nice. Een 60-jarige vrouw en een 55-jarige man stierven in de kerk. Een andere vrouw overleed aan haar wonden in een nabijgelegen bar, waar ze naartoe was gevlucht. De dader, een 21-jarige Tunesiër, raakte zelf ook gewond en werd opgepakt door de politie en overgebracht naar een ziekenhuis. Volgens Chistrian Estrosi, de burgemeester van Nice, wijst alles op een terroristische aanval.

Later waren er ook elders incidenten. In Avignon bedreigde een man voorbijgangers met een pistool. Hij werd doodgeschoten door de politie. Er vielen geen gewonden. Volgens het parket is er geen sprake van een terroristisch motief en kwam de man uit extreemrechtse hoek. 'De man stond onder psychiatrisch toezicht en liet zich incoherent uit.'

In Lyon werd een man in traditionele Afghaanse kledij opgepakt, die gewapend was met een mes. Er was ook een incident aan het Franse consulaat in Jeddah, een stad in het westen van Saoedi-Arabië. Daar werd een bewaker neergestoken door een Saoedi, maar hij is intussen buiten levensgevaar. De dader is opgepakt.

Samuel Paty

Of er een link is tussen de incidenten is onduidelijk. Wel doen ze denken aan de tragische dood van Samuel Paty, een geschiedenisleraar die twee weken geleden onthoofd werd na een les over Mohamed-cartoons. Sinds de aanslag op Charlie Hebdo in januari 2015 blijven die cartoons van het satirische weekblad controverse veroorzaken. Volgens de antiterreurprocureur was de herpublicatie van de cartoons, enkele weken geleden, de aanleiding voor de aanslag op Paty.

Na de moord op Paty opende de Franse overheid een nieuw 'front tegen de islamterreur'. Niet alleen worden de daders opgespoord, ook ‘broeihaarden’ van radicalisering worden gesloten. Moskeeën gaan tijdelijk dicht en verenigingen met vermoedelijke terreurbanden worden ontbonden.

Frankrijk kent drie dreigingsniveaus. Ook na de aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg twee jaar geleden gold het hoogste niveau. Het Franse antiterreurorgaan is een onderzoek begonnen naar de aanval in Nice.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud