Macron: 'Make our planet great again'

De Franse president Emmanuel Macron. ©AFP

Europa sluit een heronderhandeling van het akkoord van Parijs uit. De tegenstand tegen Trumps klimaatbeleid in de VS en de wereld krijgt vorm.

Niet één land ter wereld wil in de voetsporen treden van de Amerikaanse president Donald Trump en het klimaatakkoord van Parijs dumpen. De voorstanders van groene technologie en de strijd tegen klimaatverandering klitten aaneen, binnen de VS en wereldwijd.  

Voor Europa kan er geen sprake zijn van heronderhandeling van dit 'vitaal instrument voor onze planeet, onze maatschappij en economie'. Zo zegt een gezamenlijke verklaring van de Duitse kanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Paolo Gentiloni.

Macron parafraseert Trump

Macron parafraseerde donderdagavond laat in een televisietoespraak de toespraak van Trump. 'De VS keren de wereld de rug toe. Maar Frankrijk zal de Amerikanen niet in de steek laten.' Hij eindigde zijn toespraak in het Engels met de boodschap 'Make our planet great again'.

 

De Franse president etaleert zich nadrukkelijk als een wereldspeler. Vorige week was er nog consternatie over de handdruk waarmee Macron, in de marge van de Navo-bijeenkomst in Brussel, kennismaakte met Trump. Macron hield de hand van Trump stevig vast en wilde niet lossen, ondanks verwoede pogingen van Trump om aan de houdgreep te ontsnappen.

Opvallend is ook dat Macron Amerikaanse onderzoekers en bedrijven in groene technologie uitnodigt om naar Frankrijk te verkassen, nu Trump inzet op oude, verouderde energiebronnen.

Amerikaanse steden blijven bij Parijs

Donald Trump bracht Merkel, Macron, de Britse premier Theresa May en de Candese premier Justin Trudeau, telefonisch op de hoogte van zijn beslissing om uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen. Die vier hadden een week geleden, op de G7-top in Sicilië, nog zwaar ingepraat op Trump.

De VS blijft het properste en meest milieuvriendelijke land ter wereld.
Donald Trump
VS-president

VS-president Trump blijft erbij dat 'Amerika het properste en milieuvriendelijkste land op aarde blijft', ondanks de exit uit het klimaatverdrag van Parijs. Maar het verzet in eigen land krijgt vorm. De voormalige burgemeester van New York, Michael Bloomberg, is de drijvende kracht achter de nieuwe beweging pro-Parijs.

Achter Bloomberg verzamelen zich een groeiend aantal Amerikaanse steden en gouverneurs, academici en en bedrijven die de engagementen van het klimaatakkoord van Parijs willen blijven eerbiedigen, ongeacht de stellingname van Trump.

'Als wij allemaal onze klimaatinspanningen verdubblen, halen we alsnog de door de vorige VS-president Barack Obama beloofde klimaatinspanningen of zelfs meer dan dat', zegt Bloomberg. De VS beloofden in Parijs om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2025 te verminderen met 26 tot 28 procent, vergeleken met het jaar 2005.

Wetenschappers voelen zich bekocht

Donald Trump gebruikte donderdagavond heel wat wetenschappelijke gegevens om de uitstap van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs te rechtvaardigen. Klimatoloog Jean-Pascal Van Ypersele noemt die beweringen een 'verbazend amalgaam van de slechtste argumenten van klimaatontkenners en lobbyisten voor fossiele brandstoffen'. 'En dat is nog beleefd uitgedrukt', voegt hij eraan toe.

De cijfers over massaal verlies van Amerikaanse jobs als gevolg van Parijs zouden afkomstig zijn uit een onderzoek van de steenkoollobby en verwijzen bovendien enkel naar het worst case scenario.

Ook het MIT (Massachusetts Institute of Technology) distantieert zich van de uitspraken van Trump. De speech van de Amerikaanse president verwees naar cijfers van het MIT die wijzen op de heel beperkte bijdrage die de klimaatinspanningen van Parijs kunnen opleveren om de temperatuurstijging op aarde in toom te houden.

'Als we niets doen, kan de temperatuurstijging oplopen tot vijf graden Celsius of meer en dat zou een catastrofe zijn', beklemtoont John Reilly, codirecteur van het MIT-programma voor onderzoek naar klimaatverandering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud