Macron minder populair dan Hollande

©AFP

De populariteit van Emmanuel Macron staat op het laagste punt sinds zijn verkiezing in mei 2017. En net nu ziet de Franse president opnieuw een minister vertrekken.

In augustus stond amper 31 procent van de Fransen nog achter het beleid van de president, 10 procentpunten minder dan in juli. Dat blijkt uit de maandelijkse peiling van het bureau Ifop.

Met dat resultaat doet Macron het zelfs slechter dan zijn voorganger François Hollande - die te boek staat als een erg onpopulaire president - in hetzelfde stadium van diens ambtstermijn.

Vooral het economische beleid kan voor heel wat Fransen beter. Amper 32 procent vindt dat Macron de economie goed leidt. Ook staat de president te ver van het gewone volk, vinden ze. Amper 22 procent vindt dat hij zich bezighoudt met de dagelijkse bezorgdheden van de gemiddelde Fransman.

De populariteit van Macron kreeg in juli al een knauw door de affaire-Benalla. Die draaide rond videobeelden van een van zijn persoonlijke lijfwachten, Alexandre Benalla, waarop te zien is hoe hij in politie-uniform een betoger in elkaar slaat. En vorige week was er het vertrek van de populaire minister van Milieu Nicolas Hulot. Die gaf aan 'ontgoocheld' te zijn omdat hij 'alleen stond in de regering' met zijn milieustandpunten en niet kon realiseren wat hij vooraf had gehoopt.

Vandaag kondigde ook de minister van Sport haar ontslag aan. Laura Flessel, een voormalig Olympisch schermkampioene, nam die beslissing naar eigen zeggen 'om persoonlijke redenen'. Haar vervanger zou dinsdagnamiddag worden aangeduid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect