Advertentie

Macron: 'Notre-Dame in vijf jaar wederopbouwen'

De Franse president, Emmanuel Macron, maakt zich sterk dat de wederopbouw van de Notre-Dame maximum vijf jaar in beslag zal nemen. ©AFP

De Franse president herinnerde zijn landgenoten er in een tv-toespraak aan dat Frankrijk voorbije eeuwen al vaker voor grote uitdagingen gestaan heeft en die ook overwonnen heeft.

Ruim 24 uur nadat een brand uitgebroken was in de Parijse kathedraal Notre-Dame, heeft Emmanuel Macron de natie toegesproken. 'De Parijzenaars, de Fransen en de hele wereld zijn in hun ziel en hun hart geraakt', stak de Franse president van wal.

Hij dankte uitvoerig de brandweerlui, agenten en andere reddingswerkers die maandagavond en -nacht hun leven riskeerden om het bouwwerk te redden. 'Deze tragedie heeft andermaal aangetoond dat we alles kunnen overwinnen als we ons verenigen', luidde het.

Macron herinnerde eraan dat steden, havens en kerken in Frankrijk door de eeuwen heen vaker vernield zijn door branden, oorlogen of mensen met slechte bedoelingen. 'Maar elke keer hebben we die heropgebouwd', klonk het.

Uitdagingen

'De brand in de Notre-Dame herinnert ons eraan dat onze geschiedenis nooit eindigt. We zullen altijd uitdagingen te overwinnen hebben', stelde Macron. Hij maakte zich sterk dat de Fransen daar ook nu in zullen slagen.

De afgelopen uren deed iedereen wat hij kon. De rijken en de minder rijken hebben al geld geschonken. Samen gaan we de Notre-Dame dan ook opnieuw opbouwen. Mooier dan ooit.
Emmanuel Macron
Franse president

'De afgelopen uren deed iedereen wat hij kon. De rijken en de minder rijken hebben al geld geschonken. Samen gaan we de Notre-Dame dan ook opnieuw opbouwen. Mooier dan ooit.' De Franse president is ervan overtuigd dat die wederopbouw binnen vijf jaar klaar zal zijn.

De hamvraag luidt of dat scenario niet te optimistisch is. Eerder op de dag hielden experts rekening met een periode van tien tot vijftien jaar om de Parijse kathedraal weer te doen herrijzen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud