Macron sluit 'kweekvijver Franse establishment'

Oud-student Emmanuel Macron kondigde donderdag aan de eliteschool ENA op te doeken. ©AFP

De Franse president Emmanuel Macron sluit de Ecole Nationale d'Administration. De prestigieuze eliteschool staat bekend als de snelweg naar politieke en economische macht.

De symboolwaarde van Macrons beslissing de Ecole Nationale d'Administration (ENA) te sluiten valt moeilijk te overschatten. Sinds Charles De Gaulle de school in 1945 oprichtte om de opleiding van de hoge ambtenaren te verbeteren bracht het instituut talloze vooraanstaande politici en bedrijfsleiders voort. Bijna alle naoorlogse Franse presidenten - ook Macron - volgden er een opleiding.

De essentie

  • De Franse president Emmanuel Macron kondigde donderdag aan de bekende eliteschool ENA te sluiten.
  • De ENA bracht generaties vooraanstaande politici en bedrijfsleiders voort. Macron en de meeste andere Franse presidenten volgden er een opleiding.
  • De school wordt gezien als een kweekvijver van het establishment. Oud-studenten, de énarques, zouden elkaar de hand boven het hoofd houden.
  • Macron wil een nieuw opleidingsinstituut oprichten. De ENA sluit de deuren in het verkiezingsjaar 2022.

Maar terwijl het De Gaulles bedoeling was de ambtenarenopleiding toegankelijker te maken kreeg de ENA doorheen de jaren de naam van elitaire kweekvijver voor het Franse establishment. De school zou er te weinig in slagen studenten uit de arbeidersklasse aan te trekken. De afgestudeerden, de 'énarques', zouden een old boy net­work vormen. Een ons-kent-ons-wereld waar iedereen elkaar aan een mooie positie helpt.

Paspoort voor lucratieve job

Een ENA-diploma wordt gezien als een paspoort voor een lucratieve job bij de Franse overheid. De populairste plaatsen zijn die bij de Conseil d'État, de Cour des comptes en de financiële inspectie.

Voor leerlingen die na hun universiteitsopleiding aan de ENA willen studeren bestaat een strenge selectieprocedure. De opleiding duurt twee jaar. De school maakt een ranking van zijn studenten op basis van hun resultaten. Wie het hoogst geklasseerd is, mag als eerste een prestigieuze job bij de overheid kiezen.

Onder druk van de gele hesjes, de protestbeweging die de Franse regering verwijt niet te beseffen wat leeft in de maatschappij, kondigde Macron twee jaar geleden aan de ENA te sluiten. De kansen die de jeugd krijgt, moeten gebaseerd zijn op hun verdiensten en niet op sociale of familiale afkomst, klonk het toen.

Institut Du Service Publique

Macron kondigde zijn beslissing donderdag aan tijdens een videoconferentie voor enkele honderden Franse topambtenaren, onder wie veel 'énarques'. In de plaats van de ENA wil de Franse president een Institut Du Service Publique oprichten.

De opleidingen zullen deels gelijklopen met wat vandaag wordt gedoceerd aan de dertien andere topscholen voor publieke functies. De studenten zullen veel minder op basis van sociale criteria worden geselecteerd, maakt de president zich sterk. Het Institut Du Service Publique zal net als de ENA gevestigd zijn in Straatsburg.

Het Institut Du Service Publique opent de deuren op 1 januari 2022. Dat is niet toevallig het jaar van de Franse presidentsverkiezingen. Volgens critici is Macrons besluit het doek te laten vallen over de ENA vooral een manier om zijn populariteit op te krikken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud