Macron vult lege ministerposten in

François de Rugy wordt de nieuwe Franse minister van Ecologische Transitie.

De voorzitter van de Franse Kamer wordt de nieuwe minister van Ecologische Transitie.

De Franse president Emmanuel Macron laat er geen gras over groeien: hij heeft een vervanger voor de onlangs onverwacht opgestapte excellenties van Ecologische Transitie en Sport.

De eerste functie werd bekleed door Nicolas Hulot. Hij kondigde op 28 augustus totaal onverwacht op de Franse radio zijn ontslag aan. Hij zei het gevoel te hebben alleen te staan binnen de regering als het op milieuvraagstukken aankwam. Niet alleen de manier van het ontslag verraste. Hulot gold ook als een van de populairste leden van de bewindsploeg van Macron.

Hulot wordt nu opgevolgd door de huidige voorzitter van de Assemblée Nationale, de Franse Kamer van volksvertegenwoordigers, François de Rugy. Het is de eerste ministerporrtefeuille voor de man die politieke ervaring verwierf als adjunct-burgemeester van de Franse stad Nantes. Voorts werkte de Rugy samen met de beweging Europe Ecologie Les Verts, maar hij brak met die beweging om zich aan te sluiten bij Macron. Dat werd beloond met het voorzitterschap van de Kamer.

Macron kreeg dinsdag ook af te rekenen met het plotse vertrek van de minister van Sport, Laura Flessel. De ook al populaire gewezen schermkampioene haalde daarvoor persoonlijke redenen aan. Flessel wordt opgevolgd door de voormalige zwemkampioene Roxana Maracineanu die geboren werd in Roemenië. Maracineanu is de vroegere wereldkampioene 200 meter rugslag.

Het ontslag van Flessel viel samen met het nieuws dat de populariteit van Macron tot een dieptepunt gezakt is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect