Macron waarschuwt voor 'oude demonen'

De Franse president Emmanuel Macron ontving voor de herdenking van Wapenstilstand de Duitse kanselier Angela Merkel in het Elysée ©REUTERS

De Franse president Emmanuel Macron heeft een zestigtal van zijn collega-staatshoofden gewaarschuwd voor ‘oude demonen’ en ‘nieuwe ideologieën’ die de vrede bedreigen.

‘Laten we zweren dat we de vrede boven alles zullen plaatsen, omdat we haar prijs en gewicht kennen. We weten wat het vraagt', zei Macron zondag tijdens de herdenkingsplechtigheid voor 100 jaar wapenstilstand in Parijs.

Een zeventigtal staatshoofden en regeringsleiders - onder wie premier Charles Michel, Amerikaans president Donald Trump en Russisch president Vladimir Poetin - waren zondag in Parijs voor de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. 11 November was het precies honderd jaar geleden dat de wapenstilstand van kracht werd.

De Franse president Macron waarschuwde er zondag voor niet terug te keren naar ‘de tragische loop van de geschiedenis’ en ‘de nalatenschap van de vrede waarvan we dachten dat ze verzegeld was met het bloed van onze voorouders, in gevaar te brengen’.

Macron spoorde zijn collega's ook aan om hun ‘immense verantwoordelijkheid’ te nemen om ‘de wereld waar de vorige generaties van droomden, aan onze kinderen door te kunnen geven’.

De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen beklemtoonde dat het meer dan ooit belangrijk is om de met conflicten beladen periode na de Eerste Wereldoorlog in herinnering te houden.

Met die boodschap verwees de Oostenrijkse president naar de internationale politieke spanningen. ‘Het is vooral belangrijk te herinneren waar het nationalisme van de jaren dertig toe geleid heeft', zei het Oostenrijkse staatshoofd aan journalisten tijdens de officiële herdenkingsplechtigheden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect