Macron wil militair commando in de ruimte

©AFP

Frans president Emmanuel Macron kondigt naar aanleiding van de nationale feestdag in Frankrijk een militaire beveleenheid in de ruimte aan.

De Franse president Emmanuel Macron wil een militaire beveleenheid of commandostructuur in de ruimte. 'Om zeker te zijn van onze slagkracht in de ruimte wordt er in september een omvangrijke commandostructuur voor de ruimte opgericht', zei hij. Dat zal gebeuren binnen de luchtmacht die op termijn de Lucht- en Ruimtemacht zal worden genoemd.

Défilé

Wij zullen onze kennis van de situatie in de ruimte opvoeren, wij zullen onze satellieten beter en op een actieve manier beschermen.
Emmanuel Macron
Frans president

Hij maakte dat bekend aan de vooravond van het militaire défilé naar aanleiding van de Franse nationale feestdag. Emmanuel Macron schouwt dan de troepen op de Champs-Elysées. De parade staat in het teken van Europese militaire samenwerking. Ook de Belgische premier en toekomstig voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, de Duitse kanselier Angela Merkel, en de Nederlandse premier Mark Rutte waren uitgenodigd.

Toen Macron in de 'commandowagen' passeerde was er ook boegeroep te horen en werd hij uitgefloten. Volgens televisiestation France 2 stonden 20 tot 50 betogers tussen de massa die daarvoor verantwoordelijk waren. Ze lieten gele balonnen op, een symbool van het protest van de 'gele hesjes'.

Macht consolideren

Nu de Franse president zo goed als halfweg termijn is, staat hij meer dan ooit voor de uitdaging zijn maatregelen voelbaar te maken voor de kiezers. Op die manier kan hij zijn macht consolideren.

President Macron noemde de ruimte een 'echte uitdaging voor de nationale veiligheid, omwille van de mogelijke conflicten die zij kan veroorzaken.'

Militaire doctrine

Vorig jaar had Macron al verzekerd dat hij zijn land een defensiestrategie in de ruimte zou bezorgen. Hij maakte bekend dat minister van Defensie Florence Parly hem een nieuwe ruimte- en militaire doctrine heeft voorgelegd en dat hij die heeft goedgekeurd.

'Wij zullen onze kennis van de situatie in de ruimte opvoeren, wij zullen onze satellieten beter en op een actieve manier beschermen', zei de president. Sinds enkele jaren zijn de grootste mogendheden - de VS, Rusland en China - in een wedloop verwikkeld om dominantie in de ruimte.

Parly liet dan weer weten in een interview met de Franse krant Le Parisien dat de ambitie van president Macron voor een Europees leger overeind blijft. Ze zei dat de dreiging van Amerikaans president Donald Trump om de Navo te verlaten, koren op de molen is van zo’n Europees legerproject.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud